Sakib Ahmetović, Vinko Lale i Anđelko Kvesić, Bošnjak, Srbin i Hrvat, sva trojica logoraši, govorili su danas učenicima osnovnih i srednjih škola u Sanskom Mostu o svojim strašnim iskustvima tokom zatočenja.

Ovaj događaj je organizovan u sklopu projekta “Pro budućnost”, koji se realizuje na području Sanskog Mosta i Prijedora s ciljem boljeg razumijevanja pripadnika različitih etničkih i religijskih zajednica u našoj zemlji.

Zanimljivo je da su pomenuta trojica bivših logoraša i ranije učestvovala u sličnim projektima, te da su vremenom postali jako dobri prijatelji.

Ahmetović kaže kako je u rodnom Bratuncu nekoliko mjeseci bio zatočenik logora koji se nalazio u jednoj tamošnjoj školi.

“Bilo je to najgore razdoblje u mom životu i nikome ne bih poželio da doživi nešto slično”, kaže on.

Lale je 536 dana bio zatočenik logora “Silos”, koji se nalazio u Tarčinu, nadomak Sarajeva, dok je Kvesić, nakon ranjavanja u okolini rodne Busovače, godinu dana tamnovao u Kazneno-popravnom zavodu Zenica.

“Mladi naraštaji moraju znati razlikovati dobro od zla. Mi govorimo o univerzalnim ljudskim vrijednostima bez obzira na nacionalnu ili religijsku pripadnost. Samo istinom možemo graditi bolju budućnost za sve”, kaže Lale.

Nakon Sanskog Mosta tri bivša logoraša o svojim iskustvima govoriće i u Prijedoru, tamošnjim osnovcima i srednjoškolcima.

NN