U nastavku suđenja nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, svjedok Tužilaštva BiH Velibor Trivičević govorio je o torturama kroz koje je prošao u zarobljeništvu u kampu pripadnika odreda “El mudžahedin”.
Trivičević je ispričao šta se događalo nakon što su ga, zajedno sa zaštićenim svjedokom Tužilaštva BiH “S5”, kao pripadnika sanitetske službe Vojske Republike Srpske zarobili pripadnici jedince “El mudžahedin” u selu Krčevine 21. jula 1995. godine, o odvođenju preko linije fronta u mjesto Livade, te o prebacivanju i boravku u mudžahedinskom kampu u selu Kamenica.

Svjedok se prisjetio da je nakon zarobljavanja na prvoj liniji fronta vidio obezglavljenog pripadnika Vojske Republike Srpske, kome je i stomak bio razrezan, te da su tada pripadnici jedinice “El mudžahedin” njemu i svjedoku “S5” prijetili da će im odsjeći glave.

Trivičević je posvjedočio da su ga mudžahedini, među kojima je bio i izvjesni Habib koji ga je zarobio, odveli u selo Livada, gdje su ih držali zatvorene zajedno sa Bošnjacima iz Radnog voda Lake pješadijske brigade Prnjavor.

On je rekao da je tom prilikom jedan od mudžahedina nad njim zarobljenim Bošnjacima demonstrirao kako se kolje Srbin.

Tokom svjedočenja, Trivičević se rekao da je mudžahedini iz Etiopije, kojeg je opisao kao crnca sa čudnom frizurom, donio odsječene glave Momira Mitrovića i Predraga Kneževića iz kojih je curila svježa krv.

On je dodao da su glave kasnije odnesene u nekim gajbama za voće, napominjući da je kasnije saznao da su tijela Mitrovića i Kneževića pronađena 2006. godine u selu Livada.

Trivičević je rekao da su njega i ostale zarobljenike oficiri takozvane Armije BiH ispitivali o vojnim stvarima.

Svjedok je naveo da mu je mudžahedin iz Saudijske Arabije, kojem je tada bilo 12 godina, pokušao sjeći uši, a pričao je o pokušaju samoubistva Vinka Aksentića i o toime kako je teklo prebacivanje zarobljenih Srba u kamp odreda “El mudžahedin” kroz Zavidoviće.

Trivičević je svjedočio o dolasku u kamp odreda “El mudžahedin” 23. jula 1995. godine, te stravičnim torturama kroz koje su prolazili zarobljenici, koje su mudžahedini tukli, tjerali da laju kao psi, grokću kao svinje, udarali im čvrge u oči, te vezivali sa kocem ispod koljena i svezanim i rukama i vratom za noge.

Svjedok je naveo da su mudžahedini tjerali zaštićenog svjedoka “S5” da odsječe glavu Krstanu Marinkoviću, ali da je on to odbio i po cijenu da sam nastrada.

Trivičević je svjedočio o ubistvu i odsjecanju glave Gojka Vujičića i o tome kako je mudžahedin iz Saudijske Arabije zarobljene Srbe tjerao da ljube odsječenu glavu.

“Unijeli su Gojkovu odsječenu glavu nakačenu na kuku za sušenje mesa i tjerali nas da ljubimo `brata`. Nakon toga su je nakačili na jedan zid na kojem je stajala dok muve nisu počele da izlaze iz nje”, rekao je svjedok.

Predstavnici Tužilaštva BiH predočili su video materijal i fotorafiju na kojoj je svjedok indentifikovao zastave i kamp odreda “El mudžahedin” u kojem je boravio do 23. avgusta 1995. godine kada je prebačen u Kazneno-popravni zavod Zenica, gdje je ostao zatočen do razmjene 7. januara 1996. godine.

Na video materijalu koje je predočilo Tužilaštvo BiH svjedok je prepoznao dvanaestogodišnjeg mudžahedina iz Saudijske Arabije, te jednog od dvojice mudžahedina koji se predstavljali kao Abu Hamza.

Svjedok je napomenuo da je Abu Hamza, koji je u logoru bio prevodilac i medicinar, bio korektan prema zarobljenicima.

Za drugog Abu Hamzu je rekao da je tukao zarobljenike, napominjući da je riječ o mudžahedinu koji je zarobljenim Bošnjacima pokazivao “kako se kolju Srbi”.

Tokom unakrsnog ispitivanja, branilac Mahmuljina, advokat Fahrudin Ibrišimović pitao je svjedoka da li je starješina, odnosno “emir” imao efektivnu kontrolu nad mudžahedinima, te o odnosima između tzv. Armije BiH i odreda “El mudžahedin”.

Predsjedavajući sudija Zoran Božić upozorio je da u publici tokom suđenja, shodno zakonskim odrebama, ne bi trebalo da sjede svjedoci u predmetu “Mahmuljin”.

Naredno ročište zakazano je za 18. maj.

SRNA