Prvi „Ekonomski forum Jahorina 2016“, koji je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske organizovalo Udruženje ekonomista RS, obilježila je ocjena da treba graditi sistem podrške a ne smetnje domaćem preduzetništvu, uz popravljanje ambijenta za strana ulaganja.

Ključ je u nama samima, da prepoznamo zbivanja na globalnoj sceni, eliminišemo ono što koči razvoj, onda smo na pravom putu, poručio je predsjednik RS Milorad Dodik, pozdravljajući više od 300 domaćih i inostranih učesnika, predstavnika biznisa, nauke, javnih institucija, ambasadora.

On je dodao da je RS društvo upućeno na evrointegracije, da je zato podržala aplikaciju BiH za status kandidata za članstvo u EU jer je to, kako je rekao, put ka boljim nama, uz nastojanja da sačuvamo svoj identitet. Naglasio je da i dalje očekuje pomoć prijatelja iz Rusije i Kine, kao i zemalja regiona.

Dodik je napomenuo da je RS napravila velike korake koji se, ocenio je, ne vide dobro zbog „galame“ koja se stalno pravi. Tako je bruto domaći proizvod pet puta veći nego 1998. godine, prošle godine je privredni rast bio dva odsto, uprkos velikom trošku zbog poplava, a ove godine se očekuje i rast od tri odsto.

Treba da afirmišemo podršku domaćem biznisu, naša ekonomija će zavisiti od angažmana domaćih preduzetnika, poručio je predsednik RS, pozvavši BiH da bude podrška tome.

RS je od 1996. sa dala 5,6 milijardi maraka za finansiranje zajedničkih institucija, ali adekvatna podrška nije stigla, rekao je Dodik, ističući da treba graditi sistem podrške, a ne smetnje i popravljati ambijent kako bi privukli strane investitore.

Prva od šest današnjih plenarnih sednica bila je posvećena ekonomiji u multipolarnom svijetu i poziciji Zapadnog Balkana, u okviru koje su učesnici ukazali na velike promjene u svijetu, posebno u svijetlu kriza i terorizma. Konstatujući da je stabilnost preduslov ekonomskog rasta, na političarima je da odgovore na to pitanje, rekao je Dodik.

S tim se složio i član predsedništva BiH iz redova hrvatskog naroda, Dragan Čović, ističući da je stabilnost BiH uslov kvalitetnije ekonomske saradnje i sa regionom i sa svijetom. On je ukazao na značaj evrointegracija od čega BiH ne može ostati po strani jer su drugi u okruženju već u EU ili na putu ka njoj.

Čović je ukazao na ogromnu administarciju na pet nivoa vlasti koja mnogo košta i „postala je sama sebi svrha”. To, smatra, obeshrabruje mlade ljude da se okrenu privatnom sektoru, videći budućnost jedino u državnoj upravi ili firmi.

Šef delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark vidi budućnost BiH u EU, konstatujući da je 75 odsto trgovine Zapadnog Balkana upućeno na EU, a samo 11 odsto na Rusiju i Kinu zajedno. Na mapi BiH ka evrointegracijama neophodne su reforme, prvenstveno javnosg sektora, rekao je on, ističući da je birokratski aparat BiH verovatno najveći u svijetu.

Ukazao je i na potrebu reforme penzionog i zdravstvenog sistema i na jačanje privatnog sektora.

„Vi donosite odluke, naše je da ih podržimo”, rekao je Vigemark.