Četiri osobe uhapšene su danas u Unsko-sanskom kantonu u okviru istrage Tužilaštva USK o nezakonitom izdavanju vozačkih dozvola i licenci za polaganje vozačkih ispita.

Uhapšen je N.Ć. iz Bihaća, radnik Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK, koji trenutno obavlja dužnost koordinatora komisija za polaganje vozačkih ispita, te R.Ć. iz Cazina, E.Ć. iz Velike Kladuše i S.N. iz Bosanske Krupe, članovi komisija za polaganje vozačkih ispita u ovim opštinama.

Kriminalistička policija je pretresla zgradu Ministarstva obrazovanja u Bihaću, te kuće i stanovi članova ispitnih komisija za polaganje vozačkih ispita.

“U Bihaću je pretresena kancelarija koordinatora komisija za polaganje vozačkih ispita, a u Cazinu, Velikoj Kladuši i Bosanskoj Krupi stanovi i kuće u kojima borave članovi ispitnih komisija za polaganje vozačkih ispita. Sumnja se da su oni posredovali u nezakonitom polaganju vozačkih ispita za pojedine kandidate”, rekao je portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić.

Kako saznajemo, akcija je povezana s nedavnom optužnicom protiv dvojice službenika pomenutog ministarstva, Nuhe Kurtovića i Amira Hadžića. Tužilaštvo USK ih tereti za zloupotrebu položaja, a Opštinski sud u Bihaću u potpunosti je potvrdio optužnicu protiv njih.

Stavlja im se na teret da su kao članovi komisija za polaganje vozačkih ispita u USK sticali protivpravnu imovinsku korist od kandidata, omogućavajući im da polože ispite i pored toga što nisu pokazali dovoljno znanja.

Optuženi su da su određene auto-škole stavljali u privilegovan položaj prilikom izdavanja licenci za rad i pored toga što nisu ispunjavale zakonske uslove.

NN