U akcijama “Alter ego 1 i 2” SIPA je uhapsila 13 osoba osumnjičenih za organizovani kriminal u vezi sa krivotvorenjem dokumenata.

Kako saznaje ATV grupa se tereti za izradu i prodaju vozačkih dozvola, bez polaganja ispita, zatim za falsifikovanje pasoša, ličnih karti, ljekarskih uvjerenja i slično… Prema nezvaničnim informacijama među uhapšenima su članovi komisija za polaganje vozačkih ispita, auto škola…

“Policijski službenici SIPA su po nalozima Kantonalnog suda u Tuzli i Okružnog suda u Banjaluci realizovali akcije “Alter ego 1 i 2″ u okviru kojih je izvršeno 15 pretresa i uhapšeno je 13 osoba”, saopštila je SIPA.

Dodaju da su osumnjičeni sprovedeni na kriminalističku obradu, gdje će biti ispitani u svojstvu osumnjičenih. Nakon obrade osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Tuzli i Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.

“U pretresima je otkrivena i privremeno oduzeta veća količina novca, putne isprave, računari i laptopi, bjanko diplome, pečati i druga dokumentacija i predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da je počinjeno više krivična djela”, navode u SIPA.

Kako saznajemo sedmorica osumnjičenih su sa područja Republike Srpske i na teret im se stavlja da su počinili krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, falsifikovanje isprave, izdavanje i upotreba neistinitog ljekarskog ili veterinarskog uvjerenja, davanje mita, primanje mita, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i trgovina uticajem.

Ostalih šest su sa područja Federacije BiH i njima se na teret stavlja da su počinili krivična djela organizovani kriminal, krivotvorenje isprava, ovjeravanje neistinitog sadržaja, nedopušteno skladištenje robe i krijumčarenje iz Krivičnog zakona FBiH.

Izvor: ATV