Savjet ministara BiH ćuti u vezi sa činjenicom da je ministar bezbjednosti Dragan Mektić uhvaćen da je netačno naveo podatke o školovanju, a ne oglašavaju se ni zvaničnici u institucijama BiH, piše beogradska “Politika”.
U tekstu pod naslovom “Kako je uhvaćen ministar s lažnom školskom spremom” navodi se da svi ćute čak i nakon što je ministar Mektić verbalno napao glavnog i odgovornog urednika Novinske agencije Republike Srpska “SRNA”, koja je prva objavila vijest da Mektić nije diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Na veb sajtu Savjeta ministara BiH, naglašava “Politika”, i sedam dana nakon što je objelodanjeno da su Mektićevi podaci o školovanju netačni, u rubrici obrazovanje navodi se: “Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Studij za unutrašnje poslove, zvanje diplomirani kriminalista”.

Ovaj list navodi da Dragan Mektić, najglasniji zagovornik borbe protiv korupcije i kriminala, u biografiji tvrdi da je završio Pravni fakultet, iako ima završenu Višu školu u Zagrebu.

U tekstu se podsjeća i na odgovor sekretara Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Stjepana Lice da “Pravni fakultet u Zagrebu ne izvodi niti je izvodio studij unutrašnjih poslova – zvanje diplomirani kriminalista”, a koji najpreciznije ukazuje na netačnost podataka o školovanju Dragana Mektića, ministra bezbjednosti BiH, koji su navedeni na veb sajtu Savjeta ministara BiH.

“Politika” ističe da se u kopiji diplome, koju je Ministarstvo bezbjednosti BiH poslalo medijima kao dokaz “netačnih informacija” agencije Srna, navodi da je Dragan Mektić 20. novembra 1989. godine završio studije unutrašnjih poslova u trajanju od četiri semestra koje zajednički organizuju i izvode Pravni fakultet u Zagrebu i Viša škola za unutrašnje poslove u Zagrebu.

List napominje da u diplomi, međutim, piše: “Viša škola za unutrašnje poslove Zagrebu utvrđuje da je Dragan Mektić položio sve ispite i izvršio sve druge obaveze iz programa studija unutrašnjih poslova i stekao stručnu spremu sedmog stupnja i stručni naziv diplomirani kriminalista”.

Izvjesno, piše “Politika” Mektić, koji je prije završetka ova četiri semestra imao šesti stepen obrazovanja, jeste stekao zvanje diplomiranog kriminaliste na Višoj školi u Zagrebu, ali to zvanje nije stekao na Pravnom fakultetu, kako se to nedvosmileno navodi u njegovoj biografiji.

“Podatak da je diplomu stekao na Pravnom fakultetu, a ne na višoj školi, Mektić je upisao, po svemu sudeći, vjerujući da to ostavlja jači utisak, iako je Pravni fakultet samo asistirao u programu koji izvodi Viša škola za unutrašnje poslove u Zagrebu, koja ujedno i utvrđuje zvanje”, piše ovaj beogradski dnevni list.

U tekstu se ističe da je, nakon što je ova informacija objavljena, uslijedila polemika između ministra Mektića i glavnog i odgovornog urednika agencije Srna Milice DŽepine tokom koje je “navodno bilo i prijetnji upućenih od ministra bezbjednosti”.

“Politika” podsjeća i da je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić, između ostalog, rekao: “Kad mi dođemo, vas neće nigdje biti”, da bi potom tvrdio da je dobio pismo radnika agencije Srna u kom su navedene ozbiljne optužbe na račun glavnog i odgovornog urednika.

List dodaje da je cijela ova situacija zanimljiva i zbog toga što se Mektić od imenovanja na ovu funkciju, prije godinu i više dana, sa nivoa BiH predstavlja kao glavni borac protiv kriminala i korupcije u Republici Srpskoj.

SRNA