U srcu Slovenije smešten je gradić Kranj, sa oko 40.000 stanovnika od kojih je, skoro trećina, Srba iz Krajine, one nekadašnje, Bosanske.

Danas veliki broj porodica iz Podgrmeča, Potkozarja i banjalučke regije živi i radi u gradu iz kojeg se savršeno čisto vidi ledeni vrh Triglava, alpskog masiva koji je nekada pripadao jugoslovenskoj zajedničkoj državi.

Veliki broj Srba dočekao je kadetsku i juniorsku reprezentaciju Republike Srpske koje su u sklopu obeležavanja „Dana fudbala“ gostovale u Kranju i odigrale prijateljske utakmice sa vršnjacima iz lokalnog Fudbalskog kluba Triglav. Za dva dana boravka u „deželi“ u okruženju ekspedicije iz Republike Srpske čuo se uglavnom maternji jezik, slovenački je bio u manjini, bez obzira na uzrast i pol svih onih koji su odšli da vide reprezentativce Republike Srpske.

-Kranj je srpski grad, čak četiri srpska udruženja deluju u njemu, dobijaju donacije Evropske unije, a najjači su Sanjani koji su većina u srpskoj zajednici. Nažalost, bili bi mnogo jači da smo složniji. Ja sam iz Bronzanog Majdana, sa tromeđe Sanskog Mosta, Prijedora i Banjaluke, ovde se bavim taksiranjem na aerodromu, a za svoju dušu pevam, snimam pesme, one naše tradicionalne, i često dolazim u Republiku Srpsku. U prijedorskoj „Vili Dragojević“ snimao sam spotove za BN televiziju – počeo je priču Savo Gajić, službeni predstavnik juniorskog tima Triglava.

Trening na pomoćnom terenu Sportskog centra „Stanko Mlakar“ održan je pred desetak i više zemljaka iz Krajine s kojima su pojedinci iz ekspedicije vodili ugodne razgovore: Sanski Most, Prijedor, Banjaluka, Mrkonjić Grad, Gradiška, Kozarska Dubica… svi krajiški gradovi zastupljeni su u Kranju. Čak i Trebinje.

-Već dugo godina živim u Kranju, ovde sam došao kao dečak s porodicom, ali svoju Hercegovinu nikada nisam zaboravio. U Trebinje uvek idem kada imam priliku za to, kada uskladim poslovne obaveze i čini mi se da je svaki put lepše i lepše kada odem u rodne krajeve. Iako mnogi smatraju da sam Slovenac, više sa Trebinjac, Hercegovac, navijam za Fudbalski klub Leotar. Fizički sam u Sloveniji, a dušom u mojoj Hercegovini – istakao je Miloš Avdić, generalni sekretar Fudbalskog kluba Triglav iz Kranja.

Za prijatelje i braću iz Republike Srpske Udruženje Srba Brdo iz Kranja, organizovalo je večeru pre puta. Fudbalska i folklorna sekcija ovog Udruženja u kojem se, mahom, okupljaju Sanjani i Grmečlije upriličile su i prigodan kulturno-zabavni program uz bogatu trpezu tradicionalnim roštiljem i pićem, rakijom i pivom.

Kada se sastanu zemljaci u Evropskoj uniji sve pršti…

I tako, kao čas protekla su dva dana u Kranju uz verno svedočenje nekada najvišeg vrha u Jugoslaviji – Triglava i priču Krajišnika i Hercegovaca koji su tek u Sloveniji došli do zaključka da su jedni s drugima bili komšije i prijatelji, rođaci i kumovi, da su su nekada divili Grmeču, Kozari i Leotaru.

-Dugo sam u Sloveniji, ali ni danas ne propuštam Grmečku koridu. Dolazim i ove godine za Ilindan – rekao je jedan od naših domaćina u Kranju Mitar koji je iskoristio priliku da ponovo u goste pozove reprezentativne selekcije Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Sjećanje na vaterpolo

Kranj je 2003. godine bio domaćin Evropskog prvenstva u vaterpolu kada je u finalu reprezentacija Srbije i Crne Gore pobedila Hrvatsku rezultatom 9:8. Taj duel je ostao u senci velike tuče Srba i Hrvata na tribinama letnjeg bazena koji se nalazi u sklopu Sportskog centra „Stanko Mlakar“.

-I danas se sećam ludnice koja je vladala u gradu na dan finala. Slovenci su malo nespremno ušli u organizaciju tog meča, da ne kažem naivno. Nisu očekivali skandale i tuče kojih je bilo i pre same utakmice na ulicama Kranja. Ko god je pričao ekavicu bio je u opasnosti – rekao je Savo Gajić.

Podrška od navijača

Prijateljske utakmice kadeta i juniora Triglava i Republike Srpske pratilo je nekoliko desetina srpskih navijača koji su postavili zastavu na ogradu i pevali, bodrili braću od Novog Grada do Trebinja.

-Naši potomci igraju u Triglavu, pa nekada u šali kažemo da Triglav nije slovenački već srpski klub jer se sa tribina čuje naš jezik – rekao je Miloš Avdić.

Kržišnik zet Sanjana

Trener kadeta Triglava Erik Kržišnik, rođeni Slovenac često dolazi u Republiku Srpsku i BiH, oženjen je iz Sanskog Mosta.

-Moja supruga je iz Dabra i često idem u to mesto, prolazim kroz Gradišku i Prijedor. To su prelepi krajevi i šteta je što nemam vremena da češće idem tamo. Priroda je fenomenalna – istakao je Erik Kržišnik.

prijedor24h