skaz SDS-ovog gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića u kojem je, pred Tužilaštvom BiH, za ratne zločine u tom gradu optužio tadašnje funkcionere i prve ljude SDS-a, a koji smo sinoć objavili u našem Dnevniku, izazvao je burna reagovanja.

Dok će se vrh stranke tek raspitati o čemu je riječ, u dobojskoj Boračkoj organizaciji kažu da je to javna tajna o kojoj grad danima šuška.

Iskaz u Tužilaštvu BiH dao je i PDP-ov Tihomir Gligorić čiji je sadržaj, kako tvrdi, informativan, a ne optužujući. Ni vrh PDP-a nije upoznat sa njegovim svjedočenjem u slučaju “Andrija Bjelošević i drugi”.

Obren Petrović je svoje stranačke kolege Andriju Bjeloševića, Borislava Paravca i Milana Ninkovića, optužio za nasilno preuzimanje vlasti, protjerivanje Muslimana i Hrvata i prećutno odobravanje ratnih zločina u Doboju.

Šta nakon objavljivanja zapisnika sa saslušanja ima da kaže – ovo pitanje ostalo je bez odgovora, kao i naši današnji pozivi, ali podsjećamo na njegovu izjavu koju je dao tri mjeseca nakon iskaza u Tužilaštvu BiH.

Tada se, čini se, prisjetio da je i on u ratu bio načelnik CSB-a, pa je tvrdio da treba insistirati na individualnoj odgovornosti za ratne zločine, a ne na komandnoj.

“Ko je uradio to, da mora da odgovara. Mi imamo optužnice koje idu na komandnu odgovornost jer praktično neće niko da kaže ko je individualno to učinio”, rekao je Petrović.

Stvaraoci Srpske Obrena Petrovića podsjećaju da je i on bio dio rukovodstva Doboja, kao i optuženi u slučaju Bjelošević i drugi.

“Optužujući njih, on optužuje sebe, jer on je mogao sve to spriječiti, ako je htio. Mogao je uhapsiti i Bjeloševića i Ninkovića i mene i sve poslanike je mogao hapsti jer je imao policiju, imao je tu snagu”, kaže Radovan Nedić iz Asocijacije Stvaraoci Srpske.

A u Tužilaštvu je tvrdio da bez znanja ratnih čelnika SDS-a, ništa nije moglo biti urađeno u Doboju, pa ni silovanja, mučenja i ubistva.

Borislav Paravac, rekao nam je u telefonskom razgovoru, da je ovo ozbiljna priča, o kojoj zbog procesa, ne može da govori. Progovorili su, međutim, borci – ovo je, kažu, javna tajna o kojoj svi u Doboju pričaju.

“Nije to nikakva tabu tema, niti je tajna. I sami postupci Obrena Petrovića u zadnje vrijeme ukazuju da on igra na kartu Bošnjaka i da na neki način spasava svoju kožu. Evo, vidite na koji način”, kaže za RTRS Goran Suvajac, predsjednik Predsjedništva GBO Doboj.

Lider SDS-a Mladen Bosić, o tome, tvrdi, ništa ne zna.

“Nisam upoznat sa informacijama. Čuo sam sad da je to objavljeno na RTRS-u. U svakom slučaju raspitaću se o čemu se radi”, izjavio je Bosić.

Sličan odgovor ima vrh PDP-a, čijem je Tihomiru Gligoriću Tužilaštvo BiH, takođe dodijelilo ulogu svjedoka u slučaju “Bjelošević i drugi”.

“Zaista nisam upoznat sa tim slučajem. Apsolutno nisam upoznat, tako da to ne mogu komentarisati”, kaže Igor Crnadak potpredsjednik PDP-a.

Tihomir Gligorić u svom iskazu iznio je, tvrdi, informacije o tome ko je u ratu bio na kojoj funkciji, ne i pojedinosti o ratnim zločinima i to za period u kojem je bio šef Vojnog odsjeka i član Kriznog štaba u Doboju.

Osvrnuo se na svjedočenje Obrena Petrovića. Očekuje da će odbrana imati brojna pitanja.

“Za sve svjedoke, tako i za Obrena Petrovića, kroz izvođenje dokaza koje će predočiti. S te strane, vjerovatno će to suđenje biti zanimljivo”, dodaje Gligorić.

Za advokate odbrane, ovaj slučaj, nakon Petrovićevog iskaza, postao je sve, samo ne i zanimljiv.

“Njegovo svjedočenje i zapisnik sa svjedočenja je predmet našeg rada i pripreme za unakrsno ispitivanje. Zadaća je jasna. Odbrane imaju zadatak da svjedoku predoče dokumente i da pokušaju da uvjere sud da njegovo svjedočenje nije elementarno tačno”, izjavio je advokat odbrane Miodrag Stojanović.

Da li će u tome i uspjeti – biće poznato uskoro, jer će Obren Petrović, među prvim svjedocima, dati iskaz i u sudnici.

RTRS