Izjava predsjednika SDS-a, Mladena Bosića, da je vlast u Republici Srpskoj u panici pred najavljene proteste opozicije, ali i da su doveli Srpsku do prosjačkog štapa, izazvala je burna reagovanja vladajućih.

Panike nema, a Bosić je političar koji gura propalu i izdajničku političku opciju, u podaništvu Bakira Izetbegovića, poručio je predsjednik Srpske, Milorad Dodik.

Premijerka Željka Cvijanović poručila je da takvi komentari opozicije dolaze isključivo zato što znaju kakvo će biti brojno stanje kada se organizuju i jedni i drugi protesti, što dalje govori o tome da su upravo oni u panici.

Opozicija je donijela političku odluku da ide u proteste i sada, nema više šta da pričaju o tome, smatra premijerka. Iako su suočeni sa brojnim problemima i izazovima, od kojih su neke nametnuli upravo opozicionari, vlast radi svoj posao daleko bolje na nivou Srpske, nego što to opozicija radi u Sarajevu, poručuju iz vladajuće koalicije.

Protesti ne trebaju nikome u Republici Srpskoj, ali ako ih zakaže opozicija, zakazaće ih i vlast, poručio je predsjednik Milorad Dodik. Za to, kaže, ima dva razloga – u posljednje dvije godine, koliko je tzv.Savez za promjene dio vlasti na nivou BiH, Srpska nije osjetila nikakvu korist. Šta više, odbili su da podrže aranžman sa Svjetskom bankom, a sada im je sporna i ruska finansijska podrška, čime Srpskoj samo nanose štetu.

“Drugo, zaista je to politička izdaja koju moramo da prekinemo i mi ćemo, kad oni zakažu proteste, izaći sa protestima koji će, siguran sam, oduvati tu njihovu izdajničku politiku”, izjavio je Dodik.

U to je sigurna i predsjednica Vlade Željka Cvijanović. Smatra da je mnogo zluradih komentara opozicije samo dokaz da upravo njih hvata panika uoči najavljenih protesta.

“Čiste su gluposti izjave lidera SDS da je vlast u panici. I to nije prva glupost koju čujem od opozicionara i Bosića. Ako oni misle da je dobro organizovati proteste, onda i ja mislim da je dobro da mi organizujemo svoje, jer imamo puno toga da im kažemo, a upravo zato jer znaju kako će izgledati brojno stanje i daju takve komentare”, navodi Cvijanovićeva.

Sa tim nije saglasan PDP-ov Igor Crnadak. Smatra da bi protesti opozicije trebalo da pošalju jasnu poruku – da se na jednom mjestu pokaže koliko je nezadovoljstvo građana u Republici Srpskoj.

“Јa sam uvjeren da ćemo to uraditi na jedan miran i vrlo snažan način. Što se tiče kontraprotesta, ja sam ubijeđen da ih neće biti, da je to bila samo ideja koja se pojavila, ali da se na to neće ići. Јa iskreno u to vjerujem, jer bi to bila katastrofa”, smatra Crnadak.

Predsjednica Vlade Željka Cvijanović odgovara: “Ne postoje kontraprotesti. Postoje protesti i protesti. Opozicija ima svoj razlog da najavi proteste, a mi svoj. Oni su se odlučili za jednu stepenicu u svom političkom životu i mi imamo pravo da se odlučimo za našu i to nije nikakvo teranje inata”.

Republika Srpska uredno izvršava svoje obaveze, a Bosić je najmanje pozvan da o tome govori, smatra Dodik.

“On je imao 24 poslanika, sad ima 17, 18. Imaće ih još manje, juče ga je napustio jedan član Glavnog odbora. Očigledno da su oni u panici”, zaključio je Dodik.

Ako je legitimna teza opozicije da vladajuća koalicija istovremenim protestima želi sukobe, onda je legitimna i teza da Savez za promjene protestima želi krv, rušenje i silu, rekao je za Srnu član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić.

“Priča da organizuju mirne proteste da bi većina građana izrazila nezadovoljstvo teškim ekonomskim i socijalnim stanjem za male je novine i veselu svesku”, kaže Vasić i ističe da je cilj protesta koje je organizovala opoziciji, kada su u prve redove stavili Ranku Mišić, bio ulazak u Narodnu skupštinu. Samo ih nije bilo dovoljno pa to nisu mogli da ostvare”, kaže Vasić.

“Opozicija ima podsvjesni cilj da se dogodi kakav incident koji će izazvati rušenje, razbijanje, paljenje i masovni priliv građana kojima policija neće moći i neće željeti silom da se suprotstavlja. Oni su sebi nametnuli misiju i sada pokušavaju da je nametnu i javnosti i građanima. To se vidi na licu Mladena Bosića. To je pravo lice SzP. Opsjednutost. Nijedan drugi lider tog SzP nije tako opsjednut. A opsjednutost nije politička kategorija, već psihološka i psihijatrijska”

Vasić kaže da je dobar dio opozicionara takođe, pod desetogodišnjim pritiskom, zapao u vlastitu opsjednutost Miloradom Dodikom i SNSD-om.

RTRS