Način na koji Sud BiH i Tužilaštvo BiH uništavaju kredibilitet i rasipaju resurse na progon političkih neprijatelja oslabilo je sposobnost BiH da odgovori na terorističku prijetnju u zemlji i regionu, ističe se u najnovijem izvještaju Republike Srpske upućenom Savjetu bezbjednosti UN.

“Zloupotreba tužilačkih i ovlašćenja Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipe/ ozbiljno podriva povjerenje i saradnju organa vlasti na nivou kantona, entiteta i BiH, koja je očajnički potrebna za borbu protiv prijetnje koju predstavljaju povratnici iz Sirije, Iraka i drugih regiona. Veliki broj građana BiH, s obzirom na veličinu populacije, pridružio se terorističkim organizacijama koje se bore sa Al kaidom i ‘Islamskom državom'”, navodi se u tekstu.

Upozorivši da to donosi ozbiljnu prijetnju od terorističkih akcija povratnika, u 15. izvještaju Republike Srpske se naglašava da bošnjački politički i bezbjednosni autoriteti u BiH sporo i nevoljko prihvataju potrebu da se ovoj prijetnji posveti pažnja.

U tekstu se podsjeća i da je Sud BiH u martu osudio lice koje se borilo za “Islamsku državu” na samo godinu dana zatvora ili, alternativno, novčanu kaznu.

“Ova drsko blaga kazna je bez ikakvog značaja u svjetlu težine krivičnog djela i ne odvraća građane BiH koji žele da se pridruže ‘Islamskoj državi’ /i drugim džihadističkim organizacijama/ i koji se vraćaju u Evropu kao ozbiljna teroristička prijetnja”, naglašava se u izvještaju.

U tekstu se navodi da je na nedavno održanoj konferenciji za novinare jedan ekspert za terorističke organizacije na Balkanu konstatovao da vlasti u BiH imaju propuste u praćenju saradnika sumnjivih i poznatih ekstremista.

“Nedavni napadi u Parizu i Briselu jasno govore da je BiH pod rizikom zbog popustljive politike prema radikalnim grupama, kao što je ona koja je planirala i izvršila napad na američku Ambasadu u Sarajevu. Takođe, dobro je poznato i da su u terorističke napade izvršene u Evropi i SAD bili umiješani teroristi sa vezama sa BiH”, navodi se u najnovijem izvještaju Republike Srpske upućenom Savjetu bezbjednosti UN.

SRNA