Tužilaštvo BiH ima nadležnost da postupa po dokumentaciji koju mu je dostavio ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić u vezi sa podacima koji govore o izvršenju najmanje tri vrste krivičnih djela od njemačkog državljanina Kristijana Šmita, rekao je pravnik Ognjen Tadić.

Tadić je precizirao da je riječ o krivičnim djelima napad na ustavni poredak u produženom obliku, upućivanje i prebacivanje oružanih grupa, oružja i municije na teritoriju BiH u sticaju sa napadom na ustavni poredak BiH i, na kraju, falsifikovanje službene isprave u obliku podstrekavanja ili saučesništva sa službenicima Minstarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

– Nepostupanjem po dobijenoj dokumentaciji Tužilaštvo bi poslalo poruku da radi nezakonito i da podržava Šmita u izvršavanju ovih krivičnih djela – zaključio je Tadić za Srnu.

Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH dostavila je Tužilaštvu BiH objedinjene provjere ove agencije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Službe za poslove sa strancima i Granične policije BiH koje su prikupili na osnovu zahtjeva ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić, rekla je portparol Sipe Јelena Miovčić.

– Dostavili smo objedinjene provjere, a ne izvještaj o počinjenom krivičnom djelu – rekla je Miovčićeva.

Srna nezvanično saznaje da je Tužilaštvo BiH, nakon što je dobilo objedinjene provjere, zatražilo od Sipe dodatne informacije.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić predao je u ponedjeljak, 16. oktobra Tužilaštvu BiH dokumentaciju koje su mu dostavile bezbjednosne agencije u sastavu Ministarstva u vezi sa lažnim predstavljanjem Šmita i nezakonitim unošenjem oružja u BiH.

Nešić je izrazio očekivanja da će Tužilaštvo formirati predmet protiv Šmita i upoznati javnost o rezultatima istrage.

Iz Tužilaštva BiH je Srni rečeno da ova pravosudna institucija ne vodi istragu protiv Šmita, nakon što je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara predao dokumentaciju bezbjednosnih agencija o Šmitu i njegovom boravku u BiH.

– Tužilaštvo BiH nije od agencija za sprovođenje zakona zaprimilo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz nadležnosti Tužilaštva BiH – navedeno je iz ove pravosudne institucije.

Autor: SRNA/RTRS