Oktobarski lokalni izbori 2016. u Republici Srpskoj su vruća tema, još s kraja 2015, kako među političkim akterima izbora, tako i među medijima i marketinškim agencijama koje vode kampanje.

Mediji i agencije, kao i uvijek, od izbora očekuju finansijske i kadrovske koristi, ali ono što je obilježje ovih izbora su “prazne” stranačke kase, a pojedine stranke duguju još od prošlih izbora.

Specifičnost lokalnih izbora ogleda se u tome što se bira 58 opštinskih skupština, sabranih od lokalnih predstavnika, papaka, preletača, “izdajnika”, nedodirljivih lokalnih tajkuna i vlastodržaca, pripadali oni vladajućoj SNSD koaliciji ili opozicionoj SZP koaliciji.

Iako se dosta govorilo o spajanju opštih i lokalnih izbora, od toga za sada nema ništa, kao ni od rekonstrukcije aktuelne (ne)sposobne vlade RS-a.

Na lokalu, u najvećem fokusu je Banjaluka, glavni i najveći grad u RS-u, gdje se izbor lokalne vlasti posmatra kroz prizmu osvajanja vlasti na nivou RS-a.

Lokalni izbori 2016. pokazuju se kao odlična prilika za ispravljanje grešaka iz prošlosti, ali, već prvi razgovori i kontakti između stranka pokazali su potrebe da se, unutar najvećih koalicija, sitnim intrigama pokuša doći do još bolje pozicije i eliminisanja unutar stranačkih protivnika. Posebno je to vidljivo u nekoliko istočnih opština RS-a, u regionu semberije (Bijeljina), gdje se ultimativno insistira na mjestima kandidata za načelnike ili pokušava pritiskom nametnuti bolja pozicija na listama, što upućuje na veliku dozu neodgovornosti političkih aktera, kako na lokalu, tako I na nivou RS-a.

Ono što naše građane, naše čitaoce, najviše zanima je politička sudbina “zabetoniranih” lokalnih vlastodržaca u značajnim opštinama RS-a, u Prijedoru (Marko Pavić), Bijeljini (Mićo Mićić), Doboju (Obren Petrović), gdje je najugrožiniji Mićo Mićić, koji se bori za opstanak feudalne vlasti, protiv ujedinjene opozicije SNSD-a i dijela svojih do jučerašnjih stranačkih kolega predvođenih Zlatkom Maksimovićem.

U Trebinju je ljuta borba kako skinut ili zadržati Slavka Vučurevića, aktuelnog gradonačelnika iz redova PDP-a, ne bi li se spriječilo da ovaj zagazi u drugi mandat. Vučurević, osim SNSD-a, za protivnike ima i predstavnike iz SZP-a, gdje je najglasniji lokalni odbor NDP-a. Koga će nominovati SNSD, još se spekuliše i ostaje nedovoljno jasno da li će proslavljeni režiser Emir Kusturica potvrditi svoju kandidaturu, kako je u jesen 2015. i najavljivano. U Trebinju će biti sve jasnije krajem maja ili početkom juna, kada bude poznato kojeg kanditata će podržati Vladika zahumsko-hercegovačke eparhije Grigorije i tajkun Rodoljub Drašković.

U Banjluci se vode izakulisane borbe i unutarstranačka preglasavanja, mnogi sebe vide na mjestu gradonačelnika, tajkuni, političari, potpomognuti raznim špekulantskim lobijima bore se za vlast i prevlast u glavnom gradu RS-a. Milorad Dodik je na mala vrata pustio vijest da bi kandidat SNSD-a mogao biti Igor Radojičić, DNS je nominovao Nedeljka Čubrilovića, aktuelnog potpredsjednika Skupštine RS-a. Spominje se I banjalučki biznismen Draško Ilić iz redova SNSD-a sa jasnom i jakom namjerom da u potpunsti zagospodari Banjalukom. SZP-e će izaći sa zajedničkim kandidatom, ali ukoliko to ne bude lider NDP-a Dragan Čavić, SZP vodi izgubljenu bitku, jer su ostale stranke opozicije razbijene, podjeljene i diskreditovane na lokalu u Banjluci. Jedno je sigurno, da ukoliko Igor Radojičić bude zvanično kandidat, SNSD će ostati na vlasti u Banjaluci i nadamo se počistiti i popraviti stanje u sopstvenom dvorištu, na oduševljenje mnogih Banjalučana, čiji se glasovi podrške Radojičiću, posljednjih mjeseci, mogu čuti širom banjalučke regije.

Kada se sve sabere ili oduzme, lokalni izbori u RS-u 2016. donijeće (re)IZBORE, u opštinama vladajuće koalicije SNSD, DNS, SP ukoliko Vlada RS i njeni “sputani” ministri ne pronađu formulu koja bi obezbjedila finansijsku infuziju presušilom budžetu i uređenije poslovno okruženje RS-a, dok će na opštinama koje vode predstavnici SZP-a, optuživanih za izdajničku i “bakirovsku” politiku, doći do izbora novih predstavnika, “naših ili njihovih”, koji će po sadašnjim anketama i istraživanjima biti iz redova (ne)vladajuće lokalne koalicije.

Biračima ostaje na volju, kako bi neki propagandini slogani poručili – “Pušenje ili zdravlje, odlučite sami”!

Press