Protesti u Banjaluci 14. maja, zakazani od opozicije i vladajućeg režima u isto vrijeme, podsjećaju na događaj od prije 135 godina i legendarni okršaj sa divljeg zapada kod “OK Korala”.

Politički faktori protesta i mediji u RS-u danima spinuju i podgrijavaju atmosferu, nadajući se nekakvom talasu promjena i definisanju novog puta u bolju budućnost RS-a.

Koliko je atmosfera podgrijana, govori i činjenica da pojedini mediji očekuju izvještaje nalik onima sa prenosa fudbalskih utakmica i jakih derbija:

“Na centralnom gradskom terenu Mladen Stojanović okupila se jaka gostujuća ekipa opozicionog bloka SZP-a, koja je poslije zimskih priprema došla fizički spremna i naoštrena da protivnika ponizi i zabije minum pet golova, te preuzme liderstvo na tabeli u nacinalnom šampionatu. Sa druge strane terena spremno ih čeka četa domaćih, vladajućeg bloka, neporažena već 10 godina, koja se najviše oslanja na svoje iskustvo i vjernu armiju navijača i simpatizera. Sponzori domaćih nisu izostali ni ovaj put, pa se na dresovima daju primjetiti reklame B banke, P banke, Banke S i IR banke.

U timu domaćih najistaknutiji su napadač Petrović i kapiten domaćih Dodik. U formaciji 4-4-2 u odbrani domaćih spremno čeka centarhalf odbrane Pavić, lijevi i desni bekovi Đokić i Čubrilović, te zadnji štoper Lukač.

Na sredini terena, domaći su izveli poznatu postavu provjerenih i uigranih igrača: Tegeltija, Bogdanić, Kasipović i Cvijanović.  Trener domaćih, izraelski internacionalac Levin, zadovoljno trlja ruke i očekuje nadmoćnu pobjedu svojih izabranika.

Stanje u redovima gostujuće ekipe, najbolje izražava izjava trenera, tj. štaba zapadnih trenera, koji kažu da je ekipa dobro pripremljena, finansijski motivisana, te da očekuju fer i poštenu borbu na nakvašenom i  nepokošenom terenu.

Napad gostujuće ekipe predvodi dvojac Borenović – Bosić, poznat u narodu kao dvojac BB (Bez Borbe), iako naoštren predstavlja možda i najslabiju kariku u timu ekipe sa istoka, pardon zapada. Sredina terena u formaciji 4-4-2 pretrpjela je izmjene u prethodnom periodu kada je iz ekipe izašao centralni vezista Maksimović, ali jedan od najboljih pakera u posljednje dvije decenije, Mićić, kaže da to neće mnogo oslabiti njihovu snagu i timski duh.

Na golu gostujućih je sigurni čuvar vlastite mreže, Dobojlija Petrović, koji loptu iz mreže nije vadio već 15 godina, a dobrim djelom zahvaljujući svom timskom kolegi, posljednjem igraču odbrane, Gostiću.

Arbitar ovog nesvakidašnjeg duela biće proslavljeni internacionalac i pravedni djelilac pravde, Stevandić, na čije kriterijume i kvalifikacije nemaju primjedbe ni gostujući ni domaći tim.

Na centralnom gradskom terenu očekuju se armije navijača sa obje strane, koji će pjesmom, transparentima i ljubavlju bodriti svoje idole i timove.

Pred ovaj zakazani duel, bilo je nesmotrenih izjava kapitena domaćih Dodika, koji je, zabrinut za masovnost dolaska navijača i kapacitete stadiona, izjavio da ukoliko odziv navijača bude veliki, on neće igrati, te da će se morati zakazati drugi termin na većem i bolje pripremljenom stadionu. Svi se nadamo da do odustajanja kapitena Dodika neće doći, te da će u meč ući maksimalno skoncentrisan i motivisan kao i uvijek do sada.

U kladionicama, kvote pred ovaj meč su bile na strani domaćina i u većini uplatnih mjesta stoje u odnosu D 1.75, N 3.00 G 2.95.

Press