Govor turskog premijera u ostavci Aheta Davutoglua izavao je brojna reagovanja na ceremoniji otvaranja Ferhat-pašine džamije u Banjaluci.

Davutoglu je u svom 40-minutnom govoru istakao važnost otvaranja Ferhadije, ali nije propustio i to da spomene Aliju Izetbegovića, poručivši da će BiH biti onakva kakvom ju je on zamislio, da su Turci “bili ovdje, da su sada ovdje i da će biti zauvijek”.

On je, između ostalog rekao:” Neka nam Bog da da sačuvamo amanet Alije Izetbegovića… Svaka srušena džamija će ponovo biti izgrađena, svako ranjeno srce će ponovo zacijeliti  a BiH će biti onakva kakvom si je ti sanjao – jedinstvena zauvijek”.

Ovom izjavom na otvaranju Ferhadije u Banjaluci, Davutoglu je izazvao brojna reagovanja. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je bio najavljen kao jedan od govornika, svoje neobraćanje u zvaničnom dijelu ceremonije objasnio je da je ovo, prije svega, vjerski događaj i da akcenat treba dati na stavove vjerskih zvaničnika.

– Mislim da je najveće bogatstvo danas ovdje, pored obnavljanja džamije, činjenica da su se na ovom skupu obratili predstavanici vjerskih zajednica, pravoslavne, katoličke, jevrejske i da su oni uputili poruke mira. Najbolje bi bilo, naravno, da političari nisu uopšte govorili, ali u svakom slučaju, očigledno bez njih ne može – rekao je Dodik.

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević mišljenja je da nije dobro što je Davutoglu sa takvim stavom došao u Banjaluku. Turski premijer u ostavci, kaže Galijašević, utemeljivač je neoosmanizma. Govorom na ceremoniji otvaranja Ferhat-pašine džamije samo je potvrdio da je generator svih sukoba na Balkanu.

– Održao je jedan potpuno neprikladan govor kojim je veličao neosuđenog ratnog zločinca Aliju Izetbegovića, u kome se pozivao na 80 miliona Turaka, a u kome smo mogli čuti kako je on obnovio sve džamije, kako je uradio sve dobro, kako je sve Bošnjake on spasio, kako se zalagao – kaže Galijašević.

Davutoglu je održao govor u kojem je radikalizmom nastojao da isprovocira političke strukture Srpske, nadajući se da će to odjeknuti do Turske da bi tako rješavao probleme svog statusa u Turskoj, kaže Galijašević, i dodaje, da se sam njegov dolazak pokazao kao štetan i po bezbjednost i odnose Srba i Bošnjaka.

RTRS