Predsjednik DNS-a Marko Pavić smatra da će opozicija na protestnom skupu i vladajuća koalicija na mitingu “Srcem za Srpsku”, koji su najavljeni za isti dan u Banjaluci, čuvati dostojanstvo i Republiku Srpsku.
“Smatram da će prevladati zdrav razum i da će dostojanstvo i Republiku Srpsku čuvati i jedni i drugi, kao i da će poruke sa tog skupa biti dostojne ljudi koji su stvorili Srpsku, a i generacija koje će nastaviti da je grade”, rekao je Pavić novinarima u Banjaluci.

On smatra da bi sve što bi bilo drugačije bio “demonski plan koji će izvršavati neki koji ne pripadaju Republici Srpskoj”.

Pavić je nakon sastanka, koji je za predstavnike parlamentarnih stranka organizovao predsjednik Srpske Milorad Dodik, naveo da današnji razgovor nije morao da iznjedri neko zajedništvo, ali da se moglo u miru razmijeniti mišljenje o tome kakvi bi protesti trebalo da budu.

“Protest protiv vlasti, kako oni kažu, teško je zamisliti, jer oni čine centralnu vlast u BiH. Zato je taj protest djelimično samo onakav kakav oni zagovaraju. Bojim se drugačijeg scenarija”, rekao je Pavić.

On kaže da postoje primjeri u Evropi i u drugim krajevima svijeta na šta su ličili ovakvi protesti, a naročito protesti koji su imali stranu primjesu.

“Sve te države su danas u rasulu, a narod je razočaran, bježi sa svojih ognjišta i traži mir, dok mi hoćemo da iz mira izazovemo nerede pod izrekom da nam bude bolje. Tako sigurno ne može biti bolje”, rekao je Pavić.

Prema njegovim riječima, bolje može biti samo ako svi daju doprinos tom boljitku.

“Sigurno da ima snaga kojima ne odgovara stabilna BiH, a pogotovu ne stabilna Republika Srpska, ali je činjenica i da se nikada stabilne države nisu rušile spolja, već iznutra. Upravo je ovo sada pokušaj da se spolja nametne nešto, što će odraditi oni koji su unutra”, rekao je Pavić.

On je naglasio da je DNS razočaran što današnjem sastanku nisu prisustvovali predstavnici Saveza za promjene kako bi zajednički raspravljali o budućnosti Srpske, dodajući da je to posebno očekivao nakon izjave turskog premijera u ostavci Ahmeta Davutoglua na otvaranju Ferhadije da su Turci bili, jesu i biće ovdje.

“To je poruka koja je trebalo da nas okupi i objedini da zajednički čuvamo tekovine Republike Srpske. Nažalost, ni tako snažna poruka nije uspjela da ih dovede ovdje da razgovaramo”, rekao je Pavić.

SRNA