Profesor Bogoslovskog fakulteta protojerej-stavrofor Radomir Popović smijenjen je s dužnosti stariješine crkve Ružice i kapele Svete Petke na Kalemegdanu zbog sumnje da je oštetio crkvu za višemilionski iznos, piše beogradska štampa.

Odluku o njegovoj smjeni donio je patrijarh srpski Irinej, a protiv njega je pokrenut i crkvenosudski postupak, prenose “Novosti”.

Komisija formirana po nalogu patrijarha, koju je prevodio patrijarhov vikar vladika Arsenije, nedavno je izvršila vanrednu finansijsku kontrolu u beogradskoj crkvi Ružici.

Uvidom u arhiv i stanje u crkvenoj kasi primjećen je niz problema u raspolaganju parohijskim novcem, navodi list.

U crkvenim krugovima nezvanično se pominje da je u trenutku popisa nedostajalo čak četiri kilograma zlata i tri kilograma srebra. Istovremeno, u parohijskoj kasi zatečen je veći broj zlatnih novčića bez priznanica i ikakve prateće dokumentacije o njihovom porijeklu.

“U Crkvi se dugo sumnjalo u to da se iz crkve Ružice odliva veliki novac. Glas o zloupotrebama stigao je i do patrijarha Irineja, koji je riješio da stane na put krađi”, rekao je za “Novosti” izvor iz vrha SPC.

Formirana je i komisija koja je napravila presjek finansijskog stanja, poslije čega je odlučeno da Popović odmah bude smijenjen s mesta stariješine hrama i da se otvori zvanična crkvena istraga. Nije isključeno ni da patrijaršija podnese krivične prijave zbog ovih zloupotreba, dodao je izvor.

Na Popovićevo mjesto postavljen je arhijerijski namjesnik Vladimir Vukašinović, takođe sveštenik tog hrama. Među prvim potezima koje je povukao po preuzimanju dužnosti je smjena blagajnika protojereja-stavrofora Dragomira Sanda, takođe profesora Bogoslovskog fakulteta

U vrhu SPC ne kriju da je riječ o velikom skandalu, budući da su crkva Ružica i kapela Svete Petke među najvećim beogradskim svetinjama.

“Otuđeno zlato i srebro potiče od dobrovoljnih priloga vjernika. Veliki broj ljudi daruje crkvu vrijednim lančićima, prstenjem i zlatnim novcem…. U ovom slučaju skupocijeni materijal u trenutku provere nije zatečen u crkvi, ali ni kod zlatara s kojim je posao ugovoren”, tvrdi izvor “Novosti”.

Novosti.rs