Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je Dan pobjede nad fašizmom – 9. maj najveličanstveniji dan u istoriji savremenog čovječanstva i da mudri ljudi ne zaboravljaju nijedno zlo koje se kroz istoriju desilo, jer je jasno da se zla ponavljaju.

“Srbija nastavlja najljepšu i najplemenitiju tradiciju Јugoslavije, jer je uvijek bila na pravoj strani, uvijek je sa Rusijom zajedno ratovala. Ponosna je što je bila učesnik u pobjedi protiv nacizma i to nikada neće zaboraviti”, istakao je Nikolić.

On je za “Sputnjik” istakao odlučujuću pobjedu Sovjetskog Saveza nad svjetskim zlom – fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

“Da se Crvena armija zaustavila na svojim granicama, pitanje je kako bi se drugi oslobađali, pa i mi, koji smo ratovali protiv Nijemaca, imali bismo mnogo više žrtava da nije došla Crvena armija, sa iskustvom, naoružanjem i željom da stigne u Berlin, naveo je Nikolić.

Nikolić je istakao da Srbiji treba jaka Rusija u slučaju kada neko hoće da se direktno umiješa u ono što bi trebalo sama da radi, kad hoće da joj oduzima teritoriju.

“Ne treba nam ruska zaštita ako u istoriji budemo griješili, ali nam treba zaštita ako neko hoće da nas napadne iz čista mira, kao `veliki svjetski djelilac pravde, demokratskih načela, principa, uređenja zemlje`”, dodao je Nikolić.

On je rekao da će Vojska Srbije, dok je on predsjednik, obilježavati pobjedu nad fašizmom i da taj dan treba obilježavati veseljem. “Tu, naravno, treba imati mjeru, to ne smije da nas svađa. Mi smo jedni drugima sve oprostili”, dodao je Nikolić.

Osvrćući se na genocid koji su ustaše počinile u Donjoj Gradini u Drugom svjetskom ratu, gdje je na najbrutalniji način ubijeno više od 360.000 Srba, Nikolić je rekao da Srbija opet sarađuje sa Hrvatskom i nudi joj ruku prijateljstva

“Nudimo joj ruku prijateljstva ako je to moguće i ako je žele. Nudimo im da im to ne spominjemo više, ali bi trebalo da oni spomenu. Јer, neko mora da spominje zlo, neko mora da spominje pobjedu. Ako to neće poraženi, pobjednik ima pravo da pomene. Ali bi i poraženi trebalo da spomene, obilježavamo dan kada je oslobođen taj i taj logor”, dodao je Nikolić.

Sputniknews/SRNA