U Spomen-području Donja Gradina u Kozarskoj Dubici danas će biti obilježena 71 godina od stradanja žrtava ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.
Obilježavanju će prisustvovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i premijer Srpske Željka Cvijanović.

Komemorativnom skupu prisustvovaće i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević i ministar Srbije za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Na obilježavanju 71 godine od stradanja žrtava ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini biće prisutna i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske u kojoj će biti potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, te narodni poslanici Drago Tadić, Dušan Berić, Perica Bundalo i Darko Banjac. Skupu će prisustvovati i predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Program obilježavanja počinje u 9.00 časova, kada će u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici biti služena Sveta arhijerejska liturgija.

U izložbenoj sali “Spomen-područja Donja Gradina” u 10.00 časova biće otvorena izložba dječijih likovnih radova o temi “Jasenovac”. Izložbu će otvoriti ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, a prvonagrađeni učenici literarnih radova pročitaće svoja djela.

Okupljanje učesnika pomena i parastosa u “Spomen-području Donja Gradina” predviđeno je do 11.00 časova, a od 11.15 časova brojne delegacije položiće vijence na grobnom polju “Topole”.

Parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina genocida u Jasenovcu i Donjoj Gradini biće služen na grobnom polju “Hrastovi”. Najviši zvaničnici Republike Srpske i gosti govoriće na komemorativnom skupu u 13.00 časova.

U okviru Programa obilježavanja 71 godine od stradanja žrtava ustaškog zločina genocida u logoru Jasenovac i Donjoj Gradini, u Domu kulture u Kozarskoj Dubici sinoć je održana Memorijalna akademija – muzičko-scenski performans pod nazivom “Dno” u izvođenju dramskog studija “Artist” iz Kozarske Dubice.

Direktor Javne ustanove “Spomen-područje Donja Gradina” Tanja Tuleković potvrdila je da su izvršene sve organizacione i druge pripreme za parastos i pomen u Donjoj Gradini.

Organizator komemorativnog skupa u Donjoj Gradini je Odbor za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini, na čijem čelu je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije. Prema procjenama stručnjaka, u periodu između 1941. i 1945. godine u tom logoru ubijeno je oko 700.000 ljudi, najviše Srba, Jevreja i Roma.

SRNA