Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da neoosmanizam, koji odlazeći turski premijer Ahmet Davutoglu oduvijek promoviše, neće proći u BiH, i da je očigledno da on je politička prošlost Turske.

Komentarišući neprimjeren istup Davutoglua na otvaranju Ferhat-pašine džamije u Banjaluci, Dodik je istakao da je Davutoglu pokazao “nepodnošljivu aroganciju, čime je želio da promoviše neoosmansku politiku Turske usred Banjaluke”.

“Njegova izjava bila je neprimjerena za onaj skup. Njegov govor koji promoviše osvajačku tursku politiku, neoosmanskog karaktera, poslao nam je jasnu poruku. To je isto kao kad je Erdogan govorio na Kosovu ili ranije u Sarajevu”, rekao je Dodik za “Kurir”.

Dodik je naglasio da Davutogluu ne smeta kad se od Beograda odvaja Priština, ali mu smeta ako to Banjaluka čini od Sarajeva.

“Aluzija mu je bila potpuno neprimjerena kad je govorio o jednom srcu, želeći da kaže da je to BiH, ali to srce ne postoji, ono je davno, davno puklo, još tamo devedesetih godina”, naveo je on.

Prema njegovom mišljenju, može intervencionizam Evrope i Zapada da integriše BiH u nekom smislu, teritorijalno, donoseći odluke o slobodi kretanja ili nečem drugom, ali da je BiH mentalno podijeljena zemlja i nema šanse da se ujedini.

“I to je ono što smo saznali iz ovog govora Davutoglua, koji je došao da nama u Banjaluci govori o Aliji Izetbegoviću. Apsolutno nepotrebna, nepodnošljiva arogancija, s kojom je promovisao neoosmansku politiku Turske, čiji je on tvorac”, rekao je Dodik.

Davutoglu je izazvao incident kada je na vjerskom skupu u dvorištu obnovljene banjalučke džamije izjavio da su Turci “bili ovdje”, da su “sada ovdje” i da će “tu biti zauvijek”, te je veličao Aliju Izetbegovića i “njegovo djelo”.

SRNA