Petorica visokih funkcionera SDA ponovo su uputili pismo predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću u kojem ističu da je u posljednje vrijeme bilo više promašenih inicijativa koje su dolazile od samoga vrha stranke i istaknutih nosilaca najviših funkcija na koje je javnost oštro reagovala, osudila ih ili u najmanju ruku odbacila kao neprimjerene.
“Neke od njih su prijedlog da Mostar bude glavni grad FBiH, da se održavanje izbora odgodi za dvije godine, da se zatvore kandidatske liste, da se u FBiH formiraju tzv. megakantoni, da se ukine Opšta bolnica u Sarajevu ili pripoji Kliničkom centru, da SDA u Srebrenici, umjesto dosadašnjeg zajedničkog kandidata Ćamila Durakovića kandiduje sama svoga kandidata, da se Mostar podijeli na dvije opštine…”, navodi se u pismu koje su potpisali poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Salko Sokolović, Šemsudin Mehmedović, Senad Šepić, Sadik Ahmetović, te član SDA Fuad Kasumović.

Zatim, ističe se u pismu, BiH se zadužuje kod MMF-a i Svjetske banke bez jasne vizije šta korisno uraditi sa tim sredstvima i kako ih vratiti, enormno gomilanje administracije, savjetnika, učešća kadrova SDA u tijelima i komisijama parlamenata i vlada koje se skupu naplaćuju i na koje javnost s pravom negativno reaguje, te nejasan stav SDA prema obnovi tužbe BiH protiv Srbije i nejasna pozicija SDA u vezi sa nekim sudskim procesima u BiH…

“Sve ovo ukazuje da se ne snalazimo i nismo preuzeli odgovornost da na ispravan način rješavamo probleme građana, kao i dokaz da 300.000 birača nije glasalo na proteklim izborima za ovakvo vođenje naroda i države”, napominju visoki funkcioneri SDA, prenosi N1.

Oni su optužili Izetbegovića da ih smatra “tasterima” za glasanje i provođenje pogrešne politike uskog kruga ljudi, koji su opterećeni ličnim i familijarnim statusom, što može itekako koštati i stranku i BiH.

“Kao što je opštepoznato i prepoznatljivo narodu – principi vođenja kadrovske politike su familijarno-interesni, sa katastrofalnim posljedicama po budućnost i BiH, i naroda, ali i SDA na čijem ste čelu…”, navodi se u pismu upućenom Izetbegoviću.

Potpisnici pisma ističu da se uklanjaju ljudi koji znaju, a nisu poslušnici uske grupe ljudi, a dovode oni “zaslužni” i poslušni bez ikakvog znanja ili iskustva, posebno u bezbjednosnom i ekonomskom sektoru.

“SDA trenutno nema odgovor na brojna važna pitanja u zemlji, a dio rukovodstva na svim nivoima se bavi razračunavanjem sa neistomišljenicima i posebno ljudima koji imaju rezultat i podršku naroda na izborima. Uradite analizu tih procesa, pa ćete vidjeti kakvu štetu nanosite i stranci i zemlji”, poručeno je lideru stranke.

Izetbegoviću je zamjereno što trenutnim izmjenama Izbornog zakona želi preko svojih pravnika “zalediti” liste i time eliminisati i mali tračak demokratičnosti izbornog procesa, čime želi da se oslobodi svih onih koji drugačije misle.

Oni su izrazili nadu će ispravno biti shvaćen njihov apel sa spas SDA od onih koji joj ne pripadaju i da Izetbegović konačno pokrene procese u i oko SDA u pozitivnom smjeru.

SRNA