Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević upozorio je da će predsjednik SDA Bakir Izetbegović, kao osoba koja objedinjuje interese turske i njemačke obavještajne zajednice, preko radikalnih bošnjačkih grupa pokušati da kreira incidentnu situaciju u subotu, 14. maja u Banjaluci.

Galijašević smatra da treba biti oprezan, jer može da bude incidentnih situacija s obzirom na ulogu obavještajnih službi, ali ne vjeruje u dramatične konflikte.

“MUP Srpske je sposoban spriječiti te incidente. Miting koji organizuje SNSD nije skup bezbjednosnog rizika, jer neće predsjednik Republike Milorad Dodik razarati Banjaluku koju je mukotrpno gradio zadnjih deset godina, ali Mladen Bosić i Mladen Ivanić, koji nisu napravili ni pasju kućicu za sve vrijeme svoje vladavine, smatraju da treba razoriti svaki trag uspješne Dodikove politike, što je istovremeno i stav Izetbegovića, turske, njemačke i ustašoidne hrvatske politike”, rekao je Galiješević.

On je dodao da je Bosićev skup na liniji tih interesa, a ne interesa srpskog naroda i Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, glavni kreatori protesta opozicije zakazanih za subotu, 14. maja, koje predvode predsjednik SDS-a Mladen Bosić i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, su turska i njemačka obavještajna zajednica.

“Turska obavještajna služba na terenu ima direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH /OBA/ Osmana Mehmedagić Osmicu koji će obzbijediti resurse OBA i paraobavještajnih struktura za potrebe ovog protesta, dok njemačka obavještajna zajednica ima snažnu hrvatsku obavještajnu mrežu na terenu koju predvodi ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, kadar hrvatskog MUP-a, koji je prošao njihovo obrazovanje pred sam rat”, kaže Galijašević.

On je dodao da “tim resursima, koje podržavaju američka i britanska ambasada u Sarajevu, Bosić računa da destabilizuje Banjaluku, inače ne bi naručivao bagere, autobuse, niti ekstremne grupe iz Srbije”.

“Bosić i Ivanić nanose ogromnu štetu rušeći ustavni poredak Republike Srpske sa željom da politički život iz institucija izmjeste na ulicu. Imam saznanja da su za to naručene određene grupe iz Doboja, Tuzle, Zenice i Sarajeva, kao i pojedine navijačke grupe iz Novog Pazara”, tvrdi Galijašević, dodavši da su najavljeni protesti opozicije pokušaj da se ustavno i institucionalno sruši Republika Srpska, da se debate među Srbima pretvore u sukobe.

Beogradske “Večernje novosti”, pozivajući se na svoja saznanja, navode da bi na skupove u Banjaluci mogle doći ekstremne grupe iz pojednih djelova Federacije BiH kako bi pravile nered s ciljem derogacije Srpske i njenih dejtonskih nadležnosti.

SRNA