Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izrazio je očekivanje da će “protest takozvanog Saveza za promjene propasti kao što je propala i politika te grupe stranaka u proteklih godinu i po dana”.

“SDS i ostale stranke iz takozvanog SZP propali su politički projekat, samo im to još niko nije rekao. Bakir Izetbegović i stranci koji stoje iza tog projekta, koji je skupo koštao sve u BiH, neće i ne smiju da priznaju sopstvene greške, već Bosića, Borenovića, Čavića i ostale propale političare iz takozvanog SZP tvrdoglavo guraju u proteste i sukobe s ciljem rušenja Republike Srpske i njenih institucija”, istakao je Košarac.

On je ocijenio da je “sve što su stranke iz takozvanog SZP uradile otkad sa SDA dijele vlast u Sarajevu bilo katastrofalno pogrešno i neuspješno”.

“Nakon skoro dvije godine velike priče o evropskim integracijama, taj proces ponovo tapka u mjestu. Nema mehanizma koordinacije, nema popisa, nema investicija i ulaganja iz Evropske unije. Nema nikakvog napretka i to ne zbog Republike Srpske, kako podmeće Bakir Izetbegović, već zbog stalnih pokušaja njegovih sljedbenika da, uz pomoć Bosića i ostalih pripejd političara iz takozvanog SZP, pokore Republiku Srpsku i nametnu joj političku volju Sarajeva. Narod u Republici Srpskoj to ne podržava, što će se viđeti u subotu u Banjaluci”, rekao je Košarac.

On je dodao da se “takozvanom SZP može pripisati uspjeh jedino u ubiranju velikih plata i dnevnica, kao i u zapošljavanju stranačkih kadrova i uže i šire rodbine u zajedničkim institucijama u Sarajevu”.

“Građani Republike Srpske zaista treba da ustanu protiv onih koji ližu skute Bakiru Izetbegoviću, protiv onih koji mjesecima bezuspješno pokušavaju da potkopavaju i kriminalizuju institucije Republike Srpske, protiv izdajničke politike takozvanog SZP”, poručio je Košarac.

On je naglasio da će SNSD i njegovi koalicioni partneri, kao i brojni građani koji nisu politički angažovani, u subotu u Banjaluci pokazati kako se voli i brani Republika Srpska.

“Biće nas mnogo, mnogo više zato što u Republici Srpskoj ima mnogo više onih koji vole, a ne mrze i mnogo više onih koji bi da grade, a ne da ruše. Takva poruka i takva slika iz Banjaluke će u subotu otići u svijet”, istakao je Košarac.

On je rekao da ne očekuje incidente, iako je, kako kaže, evidentno da takozvani SZP ima namjeru da ih izazove.

“Postoje određene informacije da će se pristalicama takozvanog SZP pridružiti i jedan broj lica koje će u proteste ubaciti Bakir Izetbegović i SDA. Uprkos takvim najavama, ubijeđen sam da će MUP Republike Srpske oba skupa, kao i sjedišta institucija Republike Srpske, obezbijediti na najvišem profesionalnom nivou”, zaključio je Košarac.

SRNA