Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović komentarišući izjavu predsjednika SDS-a Mladena Bosića o dolasku ekstremista iz Srbije na proteste u Banjaluku, rekao je da cijeli svijet zna da ekstremisti dolaze sa Bliskog istoka i iz Sarajeva, a ne iz Srbije.

On je rekao da je Ahmet Davutoglu u govoru u Banjaluci uvrijedio sve u Republici Srpskoj i da je bezobrazno, nedržavnički i nediplomatski ušao i nije pozdravio domaćine i Republiku Srpsku, ali jeste, kako je rekao, “svog dragog prijatelja Mladena Ivanića”.

“Tek kada je SNSD reagovao na takvo ponašanje i neoosmanske izjave Ahmeta Davutoglua onda su se i pojedinci oglasili”, istakao je Radmanović.

On je dodao da se niko iz međunarodne zajednice nije oglasio u vezi s govorom turskog premijera i da član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić očigledno nije smatrao da se zbog njegovih izjava treba sazvati sjednica Predsjedništva BiH.

Radmanović je rekao da svi znaju da u Federaciji BiH žive ekstremisti dodajući da SNSD nema nikakvih potvrda o navodnom dolasku “ekstremista” iz Federacije na proteste u Banja Luku.

“Ako je to istina onda su se udružili s đavolima protiv Republike Srpske. Sve ćemo učiniti da spriječimo rušenje Banjaluke i Republike Srpske”, poručio je Radmanović dodajući da će na skup SNSD-a doći 30.000 ljudi.

Kada je riječ o tvrdnji PDP-a da članovi SNSD-a prijete radnicima javnih institucija otkazom ako ne dadnu podršku subotnjem mitingu, Radmanović je rekao da to nije bilo moguće ni za vrijeme Saveza komunista.

“Niko ne može dobiti otkaz za to što jeste ili nije došao na miting. Prirodno je da će članovi SNSD-a doći bez ikakvog tjeranja, kao što je prirodno da mi kao vlast obezbjedimo da se sve nesmetano održi. To podrazumijeva da će policija spriječiti svakoga ko pokuša silom nešto da uradi u Banja Luci”, istakao je Radmanović.

RTRS