Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović rekao je da su pravi organizatori protesta opozicije u Republici Srpskoj, koji su zakazani za 14. maj u Banjaluci, pojedinci iz dijela međunarodne zajednice, dok je idejnu podlogu dao turski premijer u ostavci Ahmet Davutoglu, koji je svojim govorom na otvaranju Ferhadije uvrijedio Banjaluku i Srpsku.
“Davotoglu je došao bezobrazno, nedržavnički, nediplomatski, nije pozdravio domaćina Banjaluku i Republiku Srspku, ali je, kako je sam rekao, pozdravio svog dragog prijatelja Mladena Ivanića”, naveo je Radmanović.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da nije bilo osude Davutogluovog ponašanja.

“Ni iz međunarodne zajednice niko nije reagovao, a Ivanić je samo rekao da će se možda na nekoj od narednih sjednica Predsjedništva BiH raspravljati o zahtjevu Milorada Dodika da se od zvaničnih turskih vlasti zatraži da se ograde od onoga što je odlazeći turski premijer Ahmet Davutoglu rekao na otvaranju obnovljene džamije Ferhadija u Banjaluci”, istakao je Radmanović.

Komentarišući izjavu predsjednika SDS-a Mladena Bosića o dolasku ekstremista iz Srbije na proteste u Banjaluku, Radmanović je rekao da cijeli svijet zna da ekstremisti dolaze sa Bliskog istoka i iz Sarajeva, a ne iz Srbije.

Potpredsjednik SNSD-a je rekao da nema informacija o dolasku ekstremista na proteste, osim iz medija. “Ali, ako jedan ozbiljan beogradski medij ima informaciju obavještajnih službi da se ekstremisti iz Federacije BiH spremaju da dođu u Banjaluku, onda je to još jedna dodatna opasnost koja govori da su se organizatori skupa udružili sa đavolom protiv Republike Srpske”, rekao je Radmanović.

On je poručio da će SNSD sve preduzeti da spriječi rušenje Banjaluke i Republike Srpske i izrazio očekivanje da će skupovi proći kako treba.

Radmanović je pozvao sve građane da dođu na miting “Srcem za Srpsku” koji 14. maja u Banjaluci organizuje SNSD sa svojim koalicionim partnerima, a one koji će doći na proteste Saveza za promjene da dođu demokratski, bez planiranih napada i rušenja.

On je naveo da neće doći do ekscesa na mitingu koji organizuje SNSD sa koalicionim partnerima, te će spriječiti i provokatore koji pokušaju da uđu u njihove redove.

“Kao vlast spriječićemo svakoga ko dođe bilo na protest bilo na miting da rušilački djeluje u Republici Srpskoj. Pozivamo državne organe da snažno stanu u odbranu Republike Srpske i da spriječe svaki mogući eksces onih koji su spremni na to i sigurni smo da će državni organi u Republici Srpskoj to uraditi”, naglasio je Radmanović.

On je dodao da su koalicioni partneri saglasni u vezi sa mitingom i lideri sve tri partije trebalo bi da govore na mitingu.

“Želimo na svaki način da pokažemo da volimo našu otadžbinu Republiku Srpsku i to ćemo pokazati u subotu, 14. maja ne samo članova SNSD-a i koalicionih partija, već svima u Republici Srpskoj koji vole Srpsku”, poručio je Radmanović.

On je dodao da procjene pokazuju da će na mitingu SNSD-a biti mnogo više učesnika od onih koji dolaze na proteste, navodeći da se očekuju dolazak oko 30.000 ljudi iz cijele Srpske od Trebinja do Novog Grada.

Radmanović je istakao da je mitingom potrebno pokazati da ne misle svi kao grupica opozicionara, koji hoće da pokušaju da sruše valst ulicom, kada već ne mogu da pobijede na izborima, što je njihov cilj.

“Naš poziv je da demokratski pokažemo šta mislimo o Republici Srpskoj i koliko je volimo. Poziv opozicionih partija koji organizuju proteste je uvredljiv za građane Republike Srpske, jer oni, preko svojih plakata, pozivaju da se oslobodi Srpska što podsjeća na rečenice iz rata kada su naši sjeverni i južni susjedi pozivali na oslobađanje Republike Srpske”, istakao je Radmanović.

On je podsjetio da je ministar inostranih poslova Hravatske upotrebaljavao iste rečenice i pozivao na oslobađanje Banjaluke i Republike Srpske, kao što to danas rade predstavnici Saveza za promjene.

Prema njegovim riječima, SNSD je ponosan na sve što su uradili za Banjaluku i Republiku Srpsku. “Takođe, svi znaju šta su uradili, odnosno šta nisu oni što danas pozivaju na oslobođenje Srpske, a s obzirom na to da su bez ideje i da su nesposobni nikada ne bi mogli ni uraditi ono što je uradio SNSD”, istakao je Radmanović.

On je dodao da nikavi traktori neće spriječiti nijedan autobus da dođe na proteste, kako to tvrde iz Saveza za promjene, niti se radnici u ustanovama i javnim prezećima primoravaju da dođu na miting. “Niko neće dobiti otkaz ako ne dođe, ali se podrazumijeva da dođu svi članovi SNSD-a”, rekao je on.

Radmanović je rekao da će SNSD organizovati mitinge i dalje ukoliko budu i opozicionari organizovali proteste.

SRNA