Bivši član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović rekao je za RTRS da je posjeta ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova Banjaluci vrlo važna, kako za Srpsku, tako i za čitav region.

– Lavrov je jedan od najvažnijih svjetskih diplomata i on ne dolazi često u zemlje regiona, a dolazak u Banjaluku je izuzetno važan za sve nas – rekao je Radmanović.

On je istakao da je povod za dolazak ministra spoljnih poslova Rusije u Sarajevo, prvenstveno, posjeta Banjaluci i Republici Srpskoj.

– Povod za njegov dolazak je dobar odnos predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa rukovodstvom Ruske Federacije. Sve ono što mi iz Srpske želimo u saradnji sa Rusijom oni ovom posjetom potvrđuju da žele to isto i da smo pravi prijatelji – rekao je on.

Radmanović je naglasio da je zabrana ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu sramota za BiH, posebno za srpske predstavnike na vlasti u Sarajevu.

– To je sramota ne samo za člana Predsjedništva BiH iz Srpske Mladena Ivanića, već posebno za ministra beѕbjednosti BiH Dragana Mektića, bez kojeg to nije moglo da se desi – naveo je on.

Radmanović je istakao da je Sarajevo sada u strahu šta će Lavrov da kaže o tom slučaju.

RTRS