Brojna reagovanja na izjavu banjalučkog biskupa Franje Komarice za poređenje Banjaluke i Blajburga. To je nedopustivo, poručio je u otvorenom pismu biskupu banjalučkom, Franji Komarici, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik. Komarica je svojim izjavama uvrijedio ne samo sve žive stanovike Banjaluke i Potkozarja već i sve koji su postradali u Drugom svjetskom ratu, navedeno je u pismu.

Reagovala su i brojna Udruženja i političke partije. Socijalisti pitaju biskupa Komaricu, da li ovim želi da sapere grijeh sa ustaških zločinaca, među kojima je bilo i hrvatskog sveštenstva. Podsjećaju da su Hrvati u RS ravnoravan narod koji uživa sva prava i ljudske slobode kao i ostali narodi, što se ne bi moglo reći za srpski narod u Federaciji i Hrvatskoj.

PDP podsjeća da Komarica nikada nije osudio zločine u Banjalučkim naseljima Drakulić i Motike, a u SNSD-u ovakav nastup nazivaju opasnim i neodgovornim.

Predsjednik Republike Srpske u otvorenom pismu, poručio je Komarici da mu je do sada prećutao neke stvari jer je smatrao da je to korisno u državi porušenog povjerenja. Međutim, jučerašnjim istupom, kada je ne trepnuvši poredio Banjaluku sa Blajburgom, pređena je, kako je rekao, granica strpljenja.

“Vi ste služili misu za žrtve Blajburga, i to je Vaše pravo. Siguran sam da znate da su neke od blajburških žrtava odgovorne za naše stradanje u Potkozarju, Banjaluci i Donjoj Gradini, ali da nijedna od naših žrtava nije odgovorna za smrt ljudi kojima ste služili misu u Blajburgu. Stoga je poređenje Banjaluke i Blajburga u najmanju ruku strašno”, reagovao je predsjednik Dodik u pismu upućenom Komarici.

Predsjednik Srpske naveo je da shvata da je Komarica kao pastir svog naroda zabrinut za njegovu sadašnjost i budućnost, i na tome mu odaje priznanje i spreman je da mu u tome uvijek pomogne, ali, kako kaže, nije siguran da svojim izjavama pomaže ni svojoj duhovnoj djeci, ni nama, njegovim komšijama.

Izjava biskupa Komarice je neodgovorna i u funkciji je raspaljivanja strasti, kaže potpredjsednik parlamenta Srpske Nenad Stevandić

“Nama u budućnosti takve stvari nisu potrebne. Ta izjava neće promijeniti prošlost ni u Drakuliću, ni u Јasenovcu, niti u Banjaluci, a može nam opteretiti budućnost”, rekao je Stevandić danas novinarima u Banjaluci.

Istoričari kažu da su događaji o kojima Komarica govori nespojivi, te da uz Blajburg, ni jednom riječju ne pominje krvavi ustaški pir u okolini Banjaluke u Drugom svjetskom ratu, koji katolička crkva nikada nije osudila.

Istoričar Željko Vujadinović ističe da je tada ubijeno je 2.000 Srba.

“U tim zločinima učestovali su i pojedini pripadnici katoličke crkve. Mislim da je Komarica ovo izjavio da bi opravdao svoje učešće u misi na Blajburgu”, kaže Vujadinović.

“Ova izjava nas nije smjela iznenaditi, jer je to dio kontinuiranog procesa umanjivanja i negiranja žrtava. Iznenađuje međutim, sve veća drskost”, rekao je istoričar Predrag Lozo.

Gradina, Јasenovac i Prebilovci su opomena da Hrvati pokušavaju prekrojiti istoriju, smatraju istoričari i ova izjava Franje Komarice ne smije proći bez snažnog reagovanja.

“Postoje dva nivoa odgovora. Јedan je insitiucionalan gdje očekujem snažnu i jedninstvenu reakciju srpskih predstavnika, a drugi je pritisak uduženja i nevladinih organizacija”, ističe Lozo.

Biskupova izjava, sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, zgrozila je i javnost, a najviše stanovnike Drakulića kojima je biskup, kako navode, komšija.

RTRS