Istoričar Aleksandar Raković rekao je da je posljednja izjava banjalučkog biskupa Franje Komarice u kojoj on upoređuje Banjaluku sa Blajburgom dokaz da “Rimokatolička crkva u BiH i Hrvatskoj sve više gubi razum i da je sve više sklona fabrikovanju istorije s ciljem da od egzekutora u NDH napravi žrtve”.

Raković je u izjavi Srni ocijenio da je u Rimokatoličkoj crkvi u Hrvata sve više prisutna jedna antikultura laži s namjerom da speru opravdano nanesenu ljagu na neđela NDH učinjena protiv Srba, Јevreja i Roma.

“U tom smislu je njihova glorifikacija Blajburga i tom smislu je njihova namjera da se kanonizuje Alojzije Stepinac”, upozorio je Raković.

On smatra da Komarica za svoju izjavu ne treba da bude sankcionisan, jer se, kako je naveo, takvim rječnikom i ocjenama sankcioniše sam.

“On se u tolikoj mjeri sankcioniše da legitimiše sebe kao kompetentnog sagovornika… Dakle, treba pustiti i njega i ostale da se iskažu da ceo svet vidi o kakvim je ljudima reč i da celi svet ima priliku da se uveri u psihološki profil ljudi koji na taj način vode Rimokatoličku crkvu u Hrvata”, naglasio je Raković.

On je ponovio da u vrhu Rimokatoličke crkve u Hrvata postoji antikultura laži i fabrikovanje istorije u kom oni potpuno mijenjaju ugao istorije iz onog u kom su zaista NDH i sve strukture izričiti zločinci do onog u kom sebe amnestiraju i krivicu prebacuju na druge.

“Na kraju im je, verovatno, cilj kanonizacija poglavnika Ante Pavelića. To je njihov plan rehabilitacija i kanonizacija Pavelića. Oni su potpuno izgubili razum”, rekao je Raković.

Prema njegovim riječima, ponašanje, kakvo je Komaričino, ipak, nije prošlo nezapaženo kod pape Franje kom je očito jasno kakve su namjere najviših vjerskih zvaničnika rimokatoličke crkve u Hrvata.

“Očito je da je papi Franji jasno o čemu je reč i da je odlučio da stane na put rehabilitaciji nacističke i ustaške ideje u Rimokatoličkoj crkvi kod Hrvata. Papa Franjo je shvatio koliko ta radikalna ideologija kod Hrvata nanosi globalno štetu crkvi”, zaključio je Raković.

On je podsjetio da je papa Franjo dao garancije da dok je on živ, neće biti kanonizacije Stepinca.

SRNA