Samit u Sarajevu Brdo-Brioni osim po izjavama Bakira Izetbegovića, mogao bi ostati upamćen i po skandalu. Zbog neslaganja Ministarstva bezbjednosti BiH i MUP-a RS oko statusa Hašima Tačija sve se moglo završiti njegovim hapšenjem. Srećom po Tačija, u BiH nije ušao na području Srpske gdje bi bio priveden. Ipak, na ostatku teritorije BiH, imunitet mu je garantovao lično ministar bezbjednosti, Dragan Mektić.

Da bi se spriječilo hapšenje Hašima Tačija u BiH, Ministarstvo bezbjednosti svim bezbjednosnim agencijama i entitetskim MUP-ovima proslijedilo je Informaciju u vezi sa samitom Brdo-Brioni. Dopisom u čijem vrhu piše “hitno”, a u dnu potpis ministra Dragana Mektića, Ministarstvo se poziva na nepotpisanu informaciju Ministarstva inostranih poslova. Tamo piše i da, u skladu sa međunarodnim pravom, Hašimu Tačiju, kao šefu kosovske delegacije, pripada potpuni imunitet. Zašto Tači nije uhapšen čim se čekirao na graničnom prelazu BiH – zna Dragan Mektić.

“Da je potjernica bila važeća, postupilo bi se prema njoj. Da je bila raspisana potjernica Interpola, Tači bi bio uhapšen kada bi se pojavio na granici BiH”, kaže Mektić.

Kako saznaje RTRS, difuzna potjernica za Tačijem postoji, a za nju znaju i u MUP-u Srpske i FBiH. Interpol je dao preporuku da se Tači ne hapsi, koja, kako nam je potvrđeno u MUP-u Srpske, nije obavezujuća. Budući da BiH nije priznala Kosovo kao državu, samim tim je nejasno kako je Tači uopšte dobio imunitet, jer po zakonima BiH on je obični građanin koji dolazi sa Kosova.

“Mi smo na upit Ministarstva bezbjednosti odgovorili da ukoliko se na prostoru RS pojavi ili nađe lice za kojim je raspisana međunarodna potjernica, mi ćemo po zakonu lišiti lice slobode i privesti nadležnom sudu.
Ministar bezbjednosti tim stvarima ne treba ni da se bavi, ovo je nadležnost policijskih agencija”, ističe Gojko Vasić, direktor Policije RS.

To praktično znači da, u slučaju da je Tači pokušao da pređe granicu sa BiH recimo u Hercegovini, sada bi bio u pritvoru i čekao odluku nadležnog suda da li će ga isporučiti Srbiji, koja je i raspisala potjernicu za njim. Potpredsjednik Narodne skupštine, Nenad Stevandić, smatra da bi po toj logici i neka druga lica sa potjernica mogla da dobiju imunitet.

“Možda sutra budemo dobili neki dokument da ne hapsimo ove iz ISIL-a. Ne znam šta je svrha toga i zašto takve se stvari koriste u nekoj vrsti komunikacije”, kaže Stevandić.

Zbog čega je Mektić posebno uputstvo poslao baš za ponašanje prema Tačiju, ako, kako kaže, potjernica ne postoji, nije pojasnio. Ista situacija desila se i pred najavljeni dolazak Tačija u Srebrenicu u julu ove godine – MUP Srpske odgovorio je na isti način.

RTRS