Pružanjem gostoprimstva bivšem lideru terorističke OVK-a Hašimu Tačiju, Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara BiH postalo je promoter etničkog nasilja i zagovornik rušenja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, navodi se u saopštenju Srpskog sabora “Zavetnici”.

“Ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Dragan Mektić naredio je svim policijskim institucijama u BiH da na nedavno održanom samitu ‘Brdo-Brioni’ u Sarajevu preduzmu sve mere kako bi se i Hašimu Tačiju obezbedilo punopravno učešće i priznao diplomatski imunitet. Takvu odluku Mektić je doneo uprkos činjenici da se Hašim Tači tereti za najteže ratne zločine protiv čovečnosti”, ističu “Zavetnici”.

U saopštenju se podsjeća da je “Mektić prije nepunih mesec dana zabranio predstavnicima Srpskog sabora ‘Zavetnici’ da uđu na teritoriju BiH i učestvuju na mitingu podrške državnom rukovodstvu i narodu Republike Srpske, iako za tako nešto nije postojao nijedan zakonski osnov. Upravo tim činom, Mektić je potvrdio ono na šta su ‘Zavetnici’ upozoravali, a to je da on nikada nije služio srpskim nacionalnim interesima”.

“Zavetinici” ocjenjuju da ovakvo, kako kažu, skandalozno postupanje ministra Mektića ukazuje na to da je organima na nivou BiH jedan od najvećih ratnih zločinaca i bivši lider terorističke OVK Hašim Tači prijatelj i poželjan gost, dok su oni koji na legitiman način brane Dejtonskim sporazumom priznatu samostalnost Republike Srpske za njih obični ekstremisti i huligani.

“Sada je sasvim jasno da je Dragan Mektić antisrpski političar kome je pored ukidanja Republike Srpske cilj i prihvatanje Kosova kao takozvane nezavisne države. Ponašanje ministra Mektića predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i pokušaj da se mimo volje Republike Srpske predstavnicima secesionističke kosovske države pruži pravni i politički legitimitet”, navodi se u saopštenju.

“Zavetnici” pozivaju međunarodnu zajednicu da “oštro osudi ovaj skandalozni čin BiH i preduzme sve mere kako bi se ubuduće sprečilo učešće Hašima Tačija na svim regionalnim i međunarodnim konferencijama”.

SRNA