Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je u Banjaluci sa članom Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladenom Ivanićem.

Glavna tema razgovora bio je popis stanovništva u BiH, odnosno odluka o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić.

Ivanić je, na konferenciji za novinare nakon sastanka, rekao da da je odluka o popisu donesena suprotno interesima BiH, posebno interesima Republike Srpske i srpskog naroda.

“Tražiću posebno informaciju da li je tu vršen uticaj na određene ljude. O tome se javno priča po Sarajevu i ja ću tražiti informaciju da li je to tačno ili ne. Imam informaciju da je Јukić tu odluku donio nakon razgovora u Tužilaštvu – rekao je Ivanić.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik je rekao da odluka o popisu nije prihvatljiva za Srpsku i da neće biti primjenjiva.

dodik-ivanic (2)

“Važno je da razgovaramo na teme koje su važne za Srpsku i zahvalan sam Ivaniću što je organizovao ovaj sastanak. Izražavam svoje zadovoljstvo zbog ovog sastanka i kreiranja zajedničkog stava za zaštitu Republike Srpske. Odluka o popisu je neprihvatljiva. Nikakve institucije ne mogu da se upliću u to. Sud i Tužilaštvo BiH nemaju od nas nikakvu podršku da bi mogli o tome da odlučuju”, rekao je Dodik.

On je istakao da je vidljivo da je prekršen zakon, te da je bilo uticaja na ovu odluku.

“Pratićemo situaciju i ako za nekoliko dana ne bude rješenja, našoj agenciji za statistiku daću nalog za prekid komunikaciju sa Agencijom za statistiku BiH. Ovo je crvena linija ispod koje Republika Srpska ne može da ide”, istakao je predsjednik Srpske.

dodik-ivanic (3)

RTRS