Sklapanje brakova u kojim razlika u godinama supružnika dostiže čak četiri decenije tokom ove i prošle godine u Prijedoru nisu bili retkost.

Matičarka Rajka Knežević navodi da je nedavno brak sklopio par u kojem mladoženja ima 89, a mladenka 66 godina.

Prošle godine sklopljeno je pet sličnih brakova, pa tako u jednom od njih mladoženja ima 83, dok mlada ima 40 godina.

U drugom slučaju mladoženja ima 84 godine, dok je mladenka stara 53  godine, a sklopljen je i brak u kojem mladoženja ima 44 godine, a mlada 20 godina.

Nevesta u 71. godini

Zanimljivo je da se i žene odlučuju za brak u poznim godinama, pa je tako prošle godine sklopljen brak između žene koja ima 71 godinu i mladoženje od 44 godine.

Demagrofi ističu da je prosečna starost mladenki i mladoženja sve veća, jer u celini imamo starije stanovništvo, a s druge strane mladi su sve više zainteresovani za visoko obrazovanje pa odlažu brak.

Jedan od uzroka kasnijeg stupanja u brak je nedostatak posla, pa se mladi trude da obezbede potrebne uslove za život da bi tek potom stupili u brak.

Godina bez maloletničkih brakova

Jasminka Murselović, načelnik Odeljenja za opštu upravu, navodi da je ove godine do kraja maja u Prijedoru sklopljeno 95 brakova.

– Do sada nismo imali neobičnih zahteva za sklapanje braka. Postala je praksa da matičari uglavnom odlaze u ugostiteljske objekte kako bi venčali bračne parove – kaže Murselović.

Venčanja koja se obave u restoranima ili kućama koštaju 216 KM, a od toga 50 KM pripada odborniku koji je prisustvovao venčanju, 50 KM matičaru, a ostalo se raspoređuje u budžet.

Ove godine nije bilo sklapanja maloletničkih brakova, a venčanja su besplatna ako se obavljaju u sali SKUD-a “Dr Mladen Stojanović”.

Kuma napravila haos

Nedavno je jedan bračni par iz Prijedora postavio pitanje da li se kumino ime može izbrisati iz knjige venčanih, jer im je, kako kažu, napravila pakao u životu.

U matičnom uredu ističu da je potpis svedoka na venčanju neizbrisiv i trajno ostaje zapisan u knjizi.

EuroBlic