Sinoćni protesti u Prijedoru i danas su vruća politička tema. Predstavnici vladajuće koalicije smatraju da su protesti bili neuspješni i da su doživjeli potpuni debakl.

Istovremeno, opozicija smatra da su protesti bili uspješni jer je, kako kažu, odgođeno skupštinsko zasjedanje, na kojem će prva tačka dnevnog reda biti privatizacija Rudnika Ljubija.

Vladajuća koalicija zahvalna je građanima Prijedora koji su neučešćem na protestima pokazali, kažu, veću zrelost nego predstavnici opozicionih partija. Procjene policije kažu da se na protestima okupilo oko 500 građana, a prema vladajućoj koaliciji među njima je bilo samo stotinak Prijedorčana. Smatraju da je sinoćnim protestom poručeno da ovakva politika stranaka iz opozicije ide u beznađe.

Predsjednik DNS Marko Pavić kaže da cilj opozicije nije stanje u Rudniku, te da je više od pola njihovih govora bilo usmjereno na druge teme, a ne na Rudnik.

– Rudnik je bio samo povod, da bi oni mogli postići svoje političke ciljeve – kaže Pavić.

U SNSD, takođe, smatraju da je cilj protesta nastavak političke borbe za Republiku Srpsku mimo organa vlasti i poručuju da se protestom ne može ništa promijeniti.

Nebojša Radmanović, (SNSD) kaže da je na sinoćnim snimcima iz Prijedora bilo jasno da se mali broj građana odazvao, što bi opoziciji trebalo da bude poruka i za izbore.

Iz opozicije odgovaraju da je na protestima bilo nekoliko hiljada građana, a da to potvrđuje da su protesti velika pobjeda demokratije i opozicionih stranaka, te istovremeno najveći poraz vladajuće koalicije.

Lider PDP Branislav Borenović kaže da im se ne može osporiti pravo da kažu šta nije dobro. Navodi da su protiv “rasprodaje prirodnog bogastva sumnjivim licima i tajkunima koji uzimaju svoju ličnu korist, a za narod baš ih briga”.

Ipak, većina anketiranih u Prijedoru smatra da su protesti bili nepotrebni i da se sudbina Rudnika Ljubija treba rješavati u okviru institucija.

Opozicija smatra da su protesti bili uspješni, jer je odgođeno skupštinsko zasjedanje, na kojem će prva tačka dnevnog reda biti privatizacija Rudnika Ljubija.

Nedeljko Glamočak (SDS) kaže da se vlast, uglavnom, do sada nije oglašavala na njihove prijedloge i stavove, ali da će poslije ovih protesta drugačije reagovati.

Predsjednik Narodne skupštine odluku o prodaji akcija Rudnika Ljubija ostavlja poslanicima. Upozorava da je privatizacija Rudnika vrlo složen problem i da je važno tražiti dodatna tumačenja ljudi iz struke koji će objasniti status Rudnika.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS, kaže da ima mnogo dezinformacija kada je riječ o tome, te da treba pričekati NSRS, a do tada bi bilo potrebno održati više sastanaka u vezi sa donošenjem odluke oko ovog resursa.

Konačna odluka biće donesena u nastavku 12. redovnog skupštinskog zasjedanja, 21. juna.

RTRS