U Prijedoru protesti u četvrtak 9. juna. Organizuje ih tzv. Savez za promjene, zbog kako kažu, nezakonite privatizacije RŽR Ljubija. Sve su, kažu, uredno prijavili nadležnima. Vladi Srpske ponovili su zahtjev da povuče odluku o prodaji većinskog paketa akcija u rudniku iz skupštinske procedure, a prijete i tužbom.

Iz Vlade Srpske, ne sporeći opoziciji pravo da protestima izrazi svoju volju, odgovaraju da su opozicione stranke u Prijedoru trebale organizovati protest protiv samih sebe zbog ranijeg ugovora iz 2004. godine na osnovu kojeg je formirano preduzeće Arcelormital čiji vlasnici su Mital i Rudnik Ljubija.

Opozicija i danas optužuje Vladu Srpske da nezakonito krčmi prirodna bogatstva. Odlukom o prodaji akcija rudnika, direktnim izborom kupca, tvrde, Vlada nepoštuje Zakon o javnim nabavkama. Ponuda kupca, navedena u odluci, opoziciji ne daje dovoljno dokaza o kvalifikovanosti Izraeli investment grupe, da bi mogla da postane novi vlasnik 65% paketa akcija. Zbog toga bi, smatraju, 850 radnika moglo da ostane bez posla, a rudarstvo u Prijedoru da bude ugašeno.

– Mi u Prijedoru osjećamo potrebu da izrazimo svoje nezadovoljstvo zbog najavljene privatizacije RŽR Omarska i pozivamo sve nezadovoljne građane Prijedora i regije da nam se pridruže u četvrtak 9. juna, rekao je Dalibor Grabež, predsjednik Gradskog odbora PDP-a.

Bude li Izraeli investment grupa novi vlasnik, opozicija tvrdi da će se Vlada, zbog nepoštovanja ugovornih strana, suočiti da tužbama ove kompanije, Mitala kao vlasnika manjinskog paketa zbog, ali i sa tužbom SDS-ovog poslanika Dušana Berića.

– Podnijeću tužbu zbog ove nezakonite odluke. Moramo koristiti pravne lijekove, istakao je Berić.

Pravo na ovakve poteze ne negira vlast u Srpskoj. Ipak, smatraju da bi najavljeni protesti trebalo da budu organizovani u kontrasmijeru – protiv opozicije.

– Kada su oni 2004. godine osnovali zajedničko preduzeće sa “Mitalom”, potpisali su ugovor prema kojem je RŽR koji ima 49% akcija u tom preduzeću. Prihvatili su sporazum koji je rudnik ono postalo mrtvo preduzeće, istakao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Resorni ministar ne vidi zbog čega Arcelormital ne bi mogao da funkcioniše ako dođe do promjene jednog akcionara. Ono što Vlada radi, kaže Đokić, jeste pokušaj da se proizvodnja oživi na širem području Prijedora.

– Mi ne želimo da Prijedor ostane bez rudarske proizvodnje niti da radnici – rudari ostanu bez posla u budućnosti, naglasio je Đokić.

Zato, zaključuje ministar privrede, Vlada nastoji da sa novim partnerom započne novo doba u radu i samog Arcelormitala.

RTRS