Bivši general italijanske vojske, Mauro del Vekio, poslije više od decenije ćutanja, otkrio je strahovitu istinu o stradanju i istrijebljivanju Srba na Kosovu i Metohiji, o kojem mu je bilo strogo zabranjeno govoriti.

General koji je predvodio jedinicu od 7.000 vojnika koji su ušli na Kosmet u junu 1999. godine, poslije završetka NATO bombardovanja Srbije, objelodanio je da su tokom prve tri sedmice njegovog mandata izveštaji o tijelima ubijenih Srba i Roma stizala na njegov sto svakog jutra!

On je za italijanski list “Panorama” izjavio da je to bio tabu i da mu nije bilo dozvoljeno da o tome govori sa novinarima.

“Ubistva su nastavljena i kasnije, ali ne tako često. Oni koji nisu pobjegli sa Kosova i Metohije bili su pod stalnim rizikom da budu ubijeni ili silovani! Napuštene srpske kuće su sravnjene sa zemljom ili zapaljene. Albanci su napadali i crkve i manastire. Njihov cilj je bio da izbrišu svaki trag srpskog prisustva na Kosmetu”, ispričao je Del Vekio, koji je potom nastavio da iznosi zastrašujuće činjenice:

“Niko nije sklanjao srpske leševe koji su mogli da se nađu na svim mogućim mjestima. Majke i supruge otetih Srba preklinjale su zvaničnike da im pronađu najdraže, ali većinu njih nikada nisu pronašli, čak ni one koji su bili mrtvi”, rekao je Del Vekio.

Italijanski list “Panorama” ocijenio je potom da je zastrašujuća činjenica da je 70 odsto od ukupnog broja otetih kosmetskih Srba, koji su nestali poslije juna 1999. godine, nestalo kada je rat zvanično završen.

ALO/Press