Bojkot nastave, koji su pokrenuli roditelji bošnjačke đece, pokazatelj je da iz Srebrenice ponovo kreće pokušaj rušenja Republike Srpske i njenih institucija, ocijenio je predsjednik udruženja građana “Istočna alternativa” Republike Srpske Vojin Pavlović.

On smatra da je to još jedan pokušaj rušenja Srpske iza kojeg stoji zvanično političko Sarajevo, koje žrtvuje srebrenički bošnjački narod u miru, kao što su radili i u ratu, zarad iluzornog negiranja i dovođenja u pitanje postojanje Republike Srpske zahtijevajući njeno ukidanje, što je njihov cilj.

“Želim jasno da poručim svima, koji žive u Republici Srpskoj, da treba da poštuju njene zakone i institucije jer je ona krvlju izborena i formirana kao država, odnosno entitet, koji je odraz volje i žrtava srpskog naroda i u njoj ima mjesta za bezbijedan život svih dobronamjernih građana”, rekao je Pavlović.

On ističe da, kao i svugdje u svijetu, oni koji ne žele da prihvate zakone na određenom području ne moraju ni da posjećuju i borave na tom prostoru.

“Svi koji su došli ili se vratili da žive u Republici Srpskoj moraju prihvatiti njene zakone kao i Srbi koji su se sa prostora Srpske vratili u Federaciju BiH”, kaže Pavlović.

Govoreći o bojkotu nastave koji su pokrenuli roditelji bošnjačke djece, Pavlović je iznio stav “Istočne alternative” da je Ustavni sud BiH ocijenio da narod može nazvati svoj jezik kako želi, ali, naglasio je, ne može natjerati i druge da ga zovu kako oni hoće.

“Ako tvrde da govorimo različitim jezicima kako mogu tražiti da govorimo kao i oni i upotrebljavamo iste termine za određene pojmove i značenja. Srbi imaju svoj jezik, svoju terminologiju i jezička pravila koja ne mogu mijenjati sudovi nego nauka i mi se međusobno sporazumijevamo izražavajući se svojim jezikom. Ni njemački, kineski, engleski i druge jezike ne nazivamo originalnim nazivima kako izgovaraju narodi čiji su to jezici nego imamo svoje termine koje koristimo za te nazive jezika prilagođene našem jeziku i načinu izgovora”, rekao je Pavlović.

On je izrazio podršku vlastima Republike Srpske i očekivanje da neće podleći pritiscima rušilaca Srpske i pod tim pritiscima prihvatiti promjene Ustava Srpske da bi promijenili naziv jezika kojim govori bošnjački narod, kako to neki žele.

“Bio bi to početak nemoguće misije i nemogućnosti zadovoljavanja apetita onih čiji je krajnji cilj potpuni nestanak Srpske, ali i srpskog naroda sa ovih prostora, kome bi srpski identitet, po zamisli političkog bošnjačkog Sarajeva, trebalo da se podredi bosanskom i da tako kao narod bude potpuno ignorisan na cijelom prostoru BiH kao što je slučaj u Federaciji BiH gđe se Srbi svode na zanemarivu statističku grešku”, smatra Pavlović.

On je poručio da se to ne smije dopustiti ni po koju cijenu.

SRNA