Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da ne dolazi u obzir pokretanje revizije postupka po tužbi BiH protiv Srbije, kako to najavljuje predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

“Takav Izetbegović ne može da bude faktor stabilnosti i mira”, rekao je Dodik i poručio Izetbegoviću da bi prije toga trebalo obnoviti tužbu protiv onih koju su, kako je rekao, pucali na svoj narod na Markalama.

“Izetbegović nije BiH i ne može u ime BiH bilo šta da pokrene ili uradi”, naveo je Dodik povodom izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH da se analizira presuda Haškog tribunal Radovanu Karadžiću, prvom predsjedniku RS i da će, ako se utvrdi da ima novih elemenata, BiH zatražiti reviziju postupka protiv Srbije za genocid.

Navodeći da bi obnavljanje bilo kakve tužbe u ime BiH značilo saglasnost i RS, odnosno srpskog člana Predsjedništva BiH, Dodik je istakao da je u potpunosti uvjeren da te saglasnosti neće biti od Mladena Ivanića ili bilo koga.

Predsjednik Srpske je ocjenio da je očigledno da je pravovremeno reagovanje i stav Vlade RS u vezi sa presudom Haškog tribunala Karadžiću dovoljno iritirala Izetbegovića, koji mora da zna da svoju ljutnju može samo da zadrži za sebe i da ne može da govori u ime BiH.

sputniknews