Šef Kluba srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Sredoje Nović ocijenio je da odluka ovog doma da ne podrži Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim su srpski delegati tražili da strane sudije u Ustavnom sudu ustupe mjesta domaćim, kao ni Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, jasno govori da u BiH postoje duboke razlike o ključnim pitanjima funkcionisanja BiH.
“U BiH su velike razlike i o krupnim pitanjima o kojima nema bilo kakve želje da se razgovara i da se mijenja postojeće stanje”, rekao je Nović novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, pozivanje većeg broja delegata sa područja Federacije BiH /FBiH/ da nema ustavnog osnova ili da ovi zakoni nisu u skladu sa političkim sistemom… nije ništa drugo nego nasilje nad pravdom i pravom u BiH.

Sasvim je jasno, ističe Nović, da su politički odnosi u BiH potpuno dominantni i da su na sceni pokušaji da se promijeni kompletan pravni sistem u BiH.

“Mislim da se sa ovim nije sve završilo i da će vrlo brzo doći vrijeme kad će se morati zbog interesa cijele BiH ova pitanja, kao i mnoga druga razriješiti na kvalitetan način i, svakako, konsenzusom svih naroda koji žive u BiH”, poručio je Nović.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH obustavio je danas dalju proceduru za prijedloge zakona o Ustavnom sudu BiH i izmjeni Krivičnog zakona koje su predložili srpski delegati u ovom domu.

Ova dva zakonska prijedloga dobila su dva negativna mišljenja Ustavnopravne komisije Doma naroda, a poslovničkom odredbom predviđeno je da se u tom slučaju po automatizmu obustavlja dalja zakonska procedura.

Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH bilo je predviđeo da strane sudije u Ustavnom sudu ustupe mjesta domaćim, a Prijedlogom zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH traženo je brisanje odredbe koja se odnosi na pravno sankcionisanje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog i Suda BiH.

SRNA