Zbog Analize procesuiranja ratnih zločina pred BiH pravosuđem, koju je izradila britanski sudija Džoana Korner, a danas objelodanio šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur, iz Tužilaštva BiH optužili su OEBS za pokušaj rušenja pravosudnih institucija i direktan uticaj na nadležnosti BiH, a ambasadora Mura čak i za revanšizam.

Navodno, zato što mu je onemogućen uvid u predmet „Radončić i drugi“.

Autorka je u analizi podsjetila da je Salihović opstruisao uvid u predmete Tužilaštva, a potom ograničio komunikaciju sa tužiocima i istražiteljima. Uočila je i da je prioritet što veći broj nižerangiranih optužnica, a ne, kako je utvrđeno Strategijom o procesuiranju ratnih zločina, veliki predmeti sa masovnim stradanjima. Ono što je glavnog tužioca Gorana Salihovića sigurno najviše zaboljelo, jeste konstatacija Kornerove da postoje manjkavosti u rukoveđenju Tužilaštvom BiH.

Salihović je očito bio spreman na negativne ocjene britanske pravnice, jer je portparol Tužilaštva Boris Grubešić, odmah najavio da će nadležne institucije UN i sjedište Misije OEBS-a upoznati o navodnom pokušaju rušenja pravosudnih institucija i direktnom uticaju na nadležnosti BiH i to, kako kaže, analizom napravljenom za dva dana na plaži u Neumu.

– Ovo je, vjerovatno, rezultat revanšizma i ličnih frustracija šefa Misije OEBS-a u BiH Džonatana Mura, jer je pokušao da vrši direktan uticaj u određene predmete Tužilaštva., a i zbog činjenice da je svojim ponašanjem doveo do toga da bude obuhvaćen određenim istražnim radnjama u predmetu istrage za ometanje rada pravosuđa u predmetu “Radončić i drugi”, kaže Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Zatečen reagovanjem, Mur pokušava objasniti zašto je doveden u vezu sa Radončićem.

– Nije nikakva tajna da je bio na sastancima s njim do 11. januara, sastajem se i sa ostalim političarima u BiH, jer je to u opisu Misije OEBS-a u BiH, rekao je Džonatan Mur, šef Misije OEBS-a u BiH

Grubešićevi argumenti padaju u vodu o navodnoj podršci Tužilaštvu BiH porodica žrtava iz svih krajeva BiH . Iz srpskih udruženja kažu, među 80 optuženih tokom 3 godine za ratne zločine nad srpskim žrtvama, malo je odgovornih za masovna stradanja Srba. Zato podržavaju analizu britanske pravnice.

Predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milanu Tegeltiji Mur je danas lično predao analizu. Misija OEBS-a očekuje odgovor struke, prije svega prihvatanjem preporuka sadržanih u analizi, što očito neće biti jednostavno. A šta li bi tek izazvala ozbiljna analiza političkog uticaja na BH pravosuđe?

RTRS