Ministar pravde u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Јosip Grubeša rekao je da SDA nije za završetak procesuiranja ratnih zločina moguće zbog toga što je, nakon Hrvata i Srba, došao red na Bošnjake kojima ta stranka pokušava da omogući da se izvuku od sudskih procesa.

Grubeša je istakao da je činjenica da SDA toliko griješi i štiti ratne zločince posebno tužna zato što upravo ova stranka poziva na zaštitu žrtava i budućnost BiH.

– Nema budućnosti za BiH dok ne budu kažnjeni svi počinioci ratnih zločina – napomenuo je Grubeša.

Grubeša je istakao da je na nedavnoj sjednici Glavni odbor SDA u zaključcima pomenuo da se strategijom /za rad na predmetima ratnih zločina/ želi iz procesuiranja isključiti 850 predmeta A kategorije, koje je Haški sud ustupio Tužilaštvu BiH, a u kojima je većina osumnjičenih iz redova HVO-a i Vojske Republike Srpske.

– Nepoznato je porijeklo ovih smiješnih podataka kojima SDA pokušava obmanuti javnost i stati u odbranu počinilaca ratnih zločina, te im omogućiti da se izvuku od sudskih procesa jer njihovi predmeti, prema sadašnjim pokazateljima, nikada neće doći pred lice pravde – rekao je Grubeša za Večernji list izdanje za BiH.

On je pojasnio da se “državna strategija” ne bavi brojem predmeta, već metodama na osnovu kojih će biti određivani sudovi nadležni za određene predmete radi rasterećenja Suda BiH.

Odgovarajući na pitanje da li će BiH udovoljiti zahtjevu Turske za izručenje njenih državljana koje vlasti u Ankari povezuju sa pokretom Fetulaha Gulena, Grubeša je naglasio da BiH do sada nije izručivala osobe prema zahtjevima drugih država gdje nisu postojale garancije da će biti ispoštovan najviši stepen ljudskih prava, koje Turska u određenim predmetima nije dala.

SRNA/RTRS