Britanski istoričar Nil Ferguson ocijenio je da EU mora da pronađe mnogo kreativnije načine da pomogne Srbiji na putu ka članstvu, a ne da je tjera da prizna samoproglašeno Kosovo.

– Najbolje bi bilo pronaći neko rješenje koje bi bilo između dva stava – niti da Kosovo bude potpuno vraćeno pod okrilje Srbije, niti da bude nezavisna država – rekao je Ferguson za Blic.

On je istakao da je insistiranje EU da Beograd prizna Kosovo velika greška, jer je, kako napominje, jasno da Srbija to neće učiniti.

– Ipak, s druge strane, članstvo u EU podrazumijeva određeno odricanje od suvereniteta. Smatram da bi EU morala da se potrudi da Srbiji ponudi znatno kreativnije diplomatsko rješenje koje bi isključilo priznavanje Kosova – rekao je Ferguson.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku kada jedna Britanija hoće da napusti EU u stvari je potpuno bizarno razmatrati mogućnost bilo kakvog pridruživanja određenih zemalja Uniji.

– Ipak, moje je mišljenje da bi vremenom bilo korisno za samu EU da sve balkanske zemlje postanu njene članice, a tu, prije svega, mislim na Srbiju. Tu EU ima problem i mora pronaći kreativniji način da pomogne Beogradu – zaključio je Ferguson.

RTRS