Ugledni njemački političar Vili Vimer izjavio je da je Kosovo kao država bilo planirano još od kraja osamdesetih godina /20. vijeka/ i da je “njegova jedina svrha da bude američki nosač aviona na zemlji”.

– Od agresivnog rata protiv SRЈ 1999. godine, NATO predvođen SAD, nije prestao sa sukobima. Ratna koalicija u Vašingtonu vodi konstantnu borbu protiv predsjednika Donalda Trampa jer im je želja da se nastavi s ratovima, a glavna meta je Evropa – rekao je Vimer za beogradske “Večernje novosti”.

Ovaj bivši njemački poslanik, nekadašnji državni sekretar i potpredsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a, ocijenio je da je eventualna ponuda Srbiji da uđe u EU, ako prizna lažnu državu Kosovo, nastavak rata protiv Srbije.

– Ovaj zahtjev je čudan. Njime se nastavlja rat protiv Srbije koji je morao biti zaustavljen prije invazije na vašu zemlju – rekao je Vimer.

On je istakao da je rat protiv Јugoslavije bio ilegalan i da se za “rješenje konflikta mora insistirati na izvornoj Rezoluciji 1244 SB UN, onako kako je napisana 1999. godine.

Vimer je upozorio da postoji realna opasnost da se novi rat vodi u Evropi i da će, ako dođe do sukoba sa Rusijom svi biti žrtve.

SRNA/RTRS