Šef kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da tzv. Savez za promjene predstavlja dio projekta za rušenje Republike Srpske, jer se obavezao da će na nivou BiH obezbijediti prohodnost velikog broja odluka kojima se nanosi politička i finansijska šteta, te oduzimaju dejtonske nadležnosti Srpskoj.

On je istakao da su zbog takvog djelovanja čelnika tzv. Saveza za promjene propali svi pokušaji predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i SNSD-a da uspostave srpsko jedinstvo bez koga se interesi Srpske u Sarajevu teško mogu braniti.

Košarac je za portal “Poligraf” rekao da prilikom donošenja odluka u zajedničkim institucijama BiH, predstavnici tzv. Saveza za promjene ili “ćute kao fikusi” ili poput ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića aktivno učestvuju u sprovođenju unitarističke politike Bakira Izetbegovića, koristeći institucije na nivou BiH za napade na Republiku Srpsku.

On je napomenuo da ministri iz tzv. Saveza za promjene nisu ništa uradili da se poništi nezakonita odluka direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Јukića o jedinstvenom programu obrade rezultata popisa iz 2013. godine, kojom se nanosi ogromna politička šteta Republici Srpskoj.

– Srpski poslanici su preglasani na jednom od ključnih pitanja za budućnost ovakve BiH i to ne može tek tako proći. Ne možemo se ponašati onako kako se ponaša ministar Mirko Šarović, koji slegne ramenima i kaže, eto, pokušali smo, nije išlo, idemo dalje. Ne možemo dalje, postoje načini da ministri iz tzv. Saveza za promjene u Savjetu ministara BiH uslove ostale kolege i traže da se poštuju zahtjevi institucija Srpske, ali oni to jednostavno neće jer su se nekada i nekome obavezali da to ne rade i jer su za takva obećanja dobili fotelje – ističe Košarac.

On ističe da se model ponašanja tzv. Saveza za promjene može opisati kao “sve u Sarajevu, ništa u Banjaluci”, te, između ostalog, naveo i primjer njihovog ponašanja u vezi sa krizom izazvanom odlukom Ustavnog suda BiH u vezi sa 9. januarom – Danom Republike Srpske.

– Ponašajući se po tom modelu, ministri iz tzv. Saveza za promjene prihvatili su u Savjetu ministara BiH brojne dokumente na štetu Republike Srpske, poput reformske agende i mehanizma koordinacije. Srećom, Vlada Republike Srpske budno prati sva dešavanja i radi na ispravljanju svake od tih grešaka – dodao je Košarac.

Košarac je podsjetio i na najnoviji pokušaj Mektića da operativne nadležnosti MUP-a Republike Srpske prenese na nivo BiH.

– Upozorili smo Mektića da ne predlaže takvu odluku, ali će on, vidjećete, tvrdoglavo istrajati na tome da se takva odluka, koja je štetna po Republiku Srpsku, donese. I naravno, imaćemo veliki problem sa neprihvatanjem i ispravljanjem takve neustavne i štetne odluke, što i jeste cilj onih koji su Mektiću naložili da donese takvu odluku – dodao je Košarac.

Košarac ističe da će račune za takvo ponašanje tzv. Saveza za promjene plaćati svi građani Republike Srpske.

– Srećom, zahvaljujući djelovanju institucija Republike Srpske i uspostavljanju brojnih novih političkih prijateljstava po svijetu, šteta će, nadam se i vjerujem, biti mnogo manja nego što su to očekivali oni koji su poslušne Srbe instalisali u vlast na nivou BiH – zaključio je Košarac.

SRNA