Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je danas da “takozvani Savez za promjene novom retorikom želi da uvjeri javnost da je `promijenio kurs`”, dok na djelu čini suprotno od onog što govori.

“Danas malo ko sluša šta govore kadrovi takozvanog Saveza za promjene, s obzirom na to da su im građani Republike Srpske jasno poručili da neće prihvatiti nikakvu izdaju u Sarajevu, pogotovo jedne strukture ljudi u SDS-u koja radi protiv institucija Republike Srpske i predsjednika Milorada Dodika”, rekao je Košarac Srni.

On je ocijenio da je svima jasno da je politika Saveza bila politika dodvoravanja SDA i drugim koalicionim partnerima samo zarad određenih ličnih pozicija u Sarajevu.

“Kada smo pozivali Savez da zajedno sa nama brane institucije Republike Srpske oni se nisu odazivali tim pozivima, niti predsjedniku Republike Srpske, niti institucijama Srpske”, rekao je Košarac.

On je naglasio da je “takozvani Savez za promjene nastavio da vodi politiku na temelju politike predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, a to je – borba za BiH jeste borba protiv Republike Srpske”.

Komentarišući izjavu predsjedavajuće Kluba SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandre Pandurević da su na sjednici Predstavničkog doma, održanoj 30. novembra, poslanici SNSD-a branili ukidanje Nezavisnog policijskog odbora i Odbora za žalbe građana, tijela koja po Dejtonu ne pripadaju BiH, a koja su formirana 2008. godine, Košarac je pojasnio da je principijelan stav u Klubu poslanika SNSD-a da bilo kakve inicijative koje dolaze od političkih struktura koje su protiv Republike Srpske neće biti podržane.

“S tim u vezi je inicijativa poslanika DF-a Hanke Vajzović da se ova tačka uvrsti na dnevni red. Tu je naš stav jasan i ona je kod nas dočekana odrično, jer takve inicijative neće doprinijeti rješenju problema”, dodao je on.

Košarac je ponovio da je politika DF-a, kao i politika “takozvanog Saveza za promjene uperena protiv interesa Republike Srpske”.

On je odbacio kao paušalne ocjene o prenosu nadležnosti sa nivoa Republike Srpske na nivo BiH i napomenuo da o tome postoje dokazi i činjenice, te dodao da o tome najmanje treba da govori Savez za promjene koji je bio protiv direktora Sipe i zbog toga atakovao na Nezavisni odbor.

“Јasno je da takozvani Savez za promjene i dalje želi da dijeli kolač vlasti sa Izetbegovićem, dok u javnosti priča neku `srpsku priču`”, smatra Košarac.

Izvor: Srna/RTRS