Vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda nije povrijeđen Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, koji je Narodna skupština Srpske izglasala 7. aprila, utvrdilo je danas Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske.

Vijeće je ocijenilo da se nijednom osporenom odredbom ne daje prednost nekom konstitutivnom narodu u odnosu na ostale, niti se prave razlike među njima, jer se jednako odnose na sve narode i građane u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Ustavnog suda Republike Srpske.

Ove odredbe, prema ocjeni Vijeća, prema svom sadržaju ne prave razliku po nacionalnom kriterijumu među subjektima, odnosno članovima organa na koje se odnose, niti je propisana bilo kakva zabrana ili nemogućnost da Bošnjaci, isto kao i pripadnici drugih naroda, ravnopravno učestvuju u konkurenciji za obavljanje poslova policijskog službenika, direktora policije, te člana nekog od odbora ili komisija za izbor.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske podnio je Vijeću za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske zahtjev za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi sa odredbama ovog zakona.

Podnosilac je u zahtjevu istakao da se povreda vitalnog interesa bošnjačkog naroda očituje u tome što osporene odredbe nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske koji garantuje poštovanje principa nacionalne zastupljenosti, s obzirom na to da se, navodno, tim odredbama ne obezbjeđuje proporcionalna nacionalna zastupljenost u sastavu MUP-a Srpske.

SRNA