Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je da državna uprava u Srpskoj i BiH, u poređenju sa zemljama Evrope, nije loša niti daleko od njih jer ima jako puno standarda koji su vrlo dobro utemeljeni.

Rešićeva je istakla da Srpska i BiH dobro kotiraju, brzo usvajaju nove elemente, iako imaju svojih specifičnosti sa kojima se treba dalje boriti.

“Kada je riječ o standardima i zakonskoj i podzakonskoj regulativi, napravili smo dobre temelje”, rekla je Rešićeva nakon izlaganja o temi “Modernizacija državne službe u BiH” u okviru sesije pod nazivom “Moderno upravljanje ljudskim resursima za bolju javnu upravu” na konferenciji “Јavna uprava kao temelj evropskih integracija” u Beču.

Rešićeva je navela da je predstavila iskustva i izazove sa kojima se Srpska i BiH suočavaju na ovom putu i koji su najveći problemi, te kako učiniti državnu službu i službenike profesionalnijim.

“Učesnici konferencije su ocijenili da je Srpska napravila velike korake, a posebno su pozdravljeni oni kojima sada idemo, a to je dodatno pojašnjavanje konkursa, dodatno preciziranje, upravljanje ljudskim potencijalima”, dodala je Rešićeva.

Izlaganju je prisustvovala i ministar nadležna za resor javne uprave iz Albanije Milena Harito, te brojni konsultanti iz EU.

SRNA