U Srebrenici, prema objavljenim rezultatima popisa stanovništva u BiH, Bošnjaka ima za 1.000 više nego Srba, dok su preliminarni rezultati pokazivali da ih ima približno isti broj, izjavio je Srni predsjednik srebreničkog SNSD-a Radomir Pavlović.
On ističe da objavljeni rezultati popisa stanovništva u BiH ne mogu biti priznati jer su netačni i samo na primjeru Srebrenice u velikoj mjeri odudaraju od realnog stanja na terenu i prvih nezvaničnih rezultata, prema kojima je broj Srba i Bošnjaka bio približno isti, a novi podaci govore da je Bošnjaka za 1.000 više nego Srba.

Pavlović tvrdi da se na terenu lako može provjeriti da je uvećan broj Bošnjaka i da u ovoj opštini živi znatno više Srba nego Bošnjaka.

“Preliminarni rezultati pokazivali su da je Srba u srebreničkoj opštini nešto više od 7.000, a Bošnjaka nešto manje od tog broja iako su prilikom popisa zaobiđena neka srpska sela u kojima stanovništvo nije ni popisano”, navodi Pavlović i pita kako je prilikom obrade popisnih podataka došlo do smanjenja broja stanovnika srpske nacionalnosti, a do porasta broja bošnjačkog stanovništva.

On izražava sumnju da se u nekim popisnim centrima manipulisalo i da su “brisani” srpski stanovnici jer se rezultati ne slažu sa podacima popisnih listi iz Srebrenice.

Pavlović kaže da je vještački uvećan broj Bošnjaka i vidljivo je da su rezultati objavljeni u svrhu pripreme izbornog inžinjeringa.

On je upitao kako je moguće da se na najnovijim biračkim spiskovima nalazi svega 3.300 Bošnjaka, ako ih prema popisu ima više od 7.000, a broj bošnjačke djece u ovoj opštini ne dostiže 1.000.

“To govori da negdje nedostaje oko 3.000 Bošnjaka ili su nepostojeći uneseni u popisne rezultate”, konstatuje Pavlović.

Govoreći o rezultatima popisa, on ukazuje na nelogičnost i pita kako je dozvoljeno i prihvaćeno da Bošnjaci koji su rođeni u Srebrenici, a decenijama žive u mjestim širom Federacije BiH i u tim sredinama su prijavljeni i imaju lična dokumenta, budu popisani kao da su sadašnji stanovnici ove opštine.

Prema njegovim riječima, nezvanični popis stanovnika Srebrenice obavila je Japanska agencija za međunarodni razvoj /JICA/ i još neke međunarodne organizacije i prema svim tim rezultatima broj Bošnjaka u srebreničkoj opštini je znatno manji nego što pokazuju objavljeni rezultati popisa u BiH, koji se ne mogu prihvatiti ni kao približno tačni i relevantni.

Podaci o broju stanovnika koje posjeduju mjesne zajednice, kao i privremeni birački spiskovi pokazuju da na području srebreničke opštine od ukupnog broja stanovnika koji stalno žive ovdje ima oko 60 odsto Srba.

Pavlović kaže da Koalicija za Srebrenicu, koju čine sve srpske stranke u ovom mjestu, neće prihvatiti ove netačne i “montirane” popisne rezultate koji se žele nametnuti.

“Tražimo od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske da provjeri boravišta jer je poznato da su se na nekim adresama prijavljivale desetine osoba jer su Bošnjaci vodili kampanju i mnogi su dovoženi iz Federacije BiH da budu popisani kao stanovnici ove opštine, pa je popis umjesto na nepostojećim adresama, obavljan u ugostiteljskim objektima”, kaže Pavlović.

Agencija za statistiku BiH objavila je 30. juna rezultate popisa stanovništva u BiH koje ne priznaju organi i institucije Republike Srpske.

SRNA