Miodrag Linta, predsjednik Saveza Srba iz regiona, poziva Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića da zaustave etnički inžinjering u BiH! Izbrisati 200.000 lažnih državljana.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona i narodni poslanik SNS u Skupštini Srbije Miodrag Linta osuđuje odluku Agencije za statistiku BiH da objavi rezultate popisa stanovništva iz 2013.godine, kao korak koji će zaoštriti odnose u BiH.

On smatra da je Agencija produžena ruka Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, koji nisu željeli da se rezultati popisa obrade i objave po metodologiji koja je prihvatljiva za sva tri naroda.

“Neshvatljivo je da je direktor Agencije za statistiku Velimir Jukić, inače kadar HDZ-a, takozvane rezultate objavio bez saglasnosti direktora entitetskih zavoda za statistiku. On je na taj način ignorisao Republiku Srpsku, kao da ne postoji. A onaj ko ignoriše Republiku Srpsku, ignoriše i Dejtonski mirovni sporazum”, kaže Linta.

On podsjeća da je popisnom metodologijom koja je primjenjena među stalne stanovnike BiH upisano oko 200.000 lica, koja su u BiH „stanovala“ samo na dan popisa.

“Navedena lica nisu stanovnici BiH ali se njihovim ubrajanjem u stalne stanovnike provodi etnički inžinjering s ciljem umjetnog povećanja broja Bošnjaka u ukupnom sastavu stanovništva, s krajnjim ciljem da se stvore uslovi za dominaciju jedne nacije”, upozorana narodni poslanik u Skupštini Srbije.

Linta pozdravlja odluku institucija Republike Srpske i srpskih predstavnika na nivou BiH da ne priznaju objavljene rezultate popisa stanovništva u BiH, jer nisu vjerodostojni i upotrebljivi.

“Bez dogovora tri naroda nema ni BiH, ni mira u njoj. Zato pozivam Izetbegovića i Čovića da pokažu spremnost da se ova kriza riješi dogovorom, uz uvažavanje legitimnih stavova srpskog naroda. Ako žele BiH koja će biti rezultat dogovora, neka pokrenu inicijativu da Savjet ministara BiH u što kraćem vremenskom periodu pokrene proceduru koja će omogućiti da se lažni i objavljeni rezultati popisa povuku.”

Izvor: Dušan Marić