Tri ženska sportska kluba dobila su danas lopte, patike i opremu iz donacije organizacije “UN žene” gradu Prijedoru kao lokalnoj zajednici koja ima rodno odgovorno budžetiranje.
Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora LJiljana Babić rekla je da je Prijedor jedini grad u BiH koji ima rodno odgovorno budžetiranje i da ovakav način rada, osim Prijedora, imaju još tri opštine u BiH.

“U 2015. godini smo u Skupštini grada usvojili akcioni plan za rodno odgovorno budžetiranje i ova donacija je proizašla iz tog plana. Organizacija `UN žene` donirala je 34.000 KM i nadležna komisija odlučila je da pola tog novca ide u sport, a pola u poljoprivredu”, rekla je Babićeva novinarima u Prijedoru.

Ona je navela da će donaciju u opremi u vidu lopti, patika, trenerki i dresova, kao i u vidu edukacije za trenere, dobiti odbojkaški, košarkaški i rukometni ženski prijedorski klubovi “Prijedor”, “Mladost” i “Mira”.

“Nadam se da će i ovo doprinijeti da ženski sport u Prijedoru dobije na značaju, masovnosti i podmlatku”, dodala je Babićeva.

Trener Ženskog rukometnog kluba “Mira” Prijedor LJubica Ivetić zahvalila je organizaciji “UN žene” koja je omogućila opremu.

“Oprema je svake godine dobrodošla i nikad je ne može biti dosta, jer je to potrošni materijal i svakako djevojkama puno znači”, rekla je Ivetićeva.

Uručenju opreme prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković.

“UN žene” i Misija OEBS-a u BiH ranije su odali priznanje gradu Prijedoru i opštinama Lukavac, Odžak i Šamac, koje su počele proces primjenjivanja rodno odgovornog budžetiranja.

Rodno odgovorno budžetiranje predstavlja metodologiju planiranja, programskog djelovanja i budžetiranja koja doprinosi većoj ravnopravnosti polova i ostvarenju prava žena.

SRNA