Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Bratuncu, nakon parastosa srpskim žrtvama srednjeg Podrinja i Birča, da je od ključne važnosti da srpske žrtve ne budu zaboravljene, jer je, osim njihove pogibije i stradanja, napravljena još jedna vrsta zločina tako što je oko 3.500 ljudi ubijenih do 1995. godine na ovom prostoru naprosto odjednom nestalo i palo u sjenu kasnijih događaja vezanih za Srebrenicu.

– Ukoliko mi ne budemo odlučni da nastavimo obilježavanje ovih događaja i stradanja, niko drugi nam to neće učiniti – istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da je veoma važno isticati činjenicu da se ovdje dešavala stravična situacija u kojoj je 3.500 Srba ubijeno do 1995. godine.

– Niko ne pravda ogromni zločin koji se desio u Srebrenici, ali ono što boli jeste što se na međunarodnom planu samo favorizuje to stradanje i taj zločin, a zaboravlja se stradanje Srba i do sada niko nije odgovarao za ovo što se desilo – upozorio je Dodik.

On je dodao da se to i danas pokazalo, jer niko od međunarodnih službenika i diplomatskog kora nije prisustvovao obilježavanju u Bratuncu, a za dva-tri dana će se u Srebrenici vidjeti ko je sve došao i koliko su to dupli aršini koji ne vode ničemu.

Dodik kaže da se iz toga mora zaključiti samo jedna istina – da je najveći diverzant i rušilac BiH međunarodna zajednica zato što ima različite standarde.

Predsjednik Srpske danas je u Bratuncu prisustvovao centralnom komemorativnom skupu povodom 24 godine od velikog srpskog stradanja u okolini Srebrenice i Bratunca na Petrovdan 1992. godine i sjećanja na sve Srbe Srednjeg Podrinja i Birča koje su ubili pripadnici tzv. Armije BiH tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.

OČIGLEDAN SUKOB TUŽILAŠTVA SA MINISTARSTVOM BEZBЈEDNOSTI I AGENCIЈAMA

Dodik je izjavio da niko nije odgovarao za 3.500 srpskih žrtava u Podrinju, što govori kakve aršine imaju Tužilaštvo i Sud BiH.  Prema njegovim riječima, očigledno je da sadašnji sukob govori da su totalno podijeljeni odnosi između Tužilaštva, Agencije za istrage i zaštitu BiH, Obavještajno-bezbjednosne agencije i Ministarstva bezbjednosti BiH.

Dodik je novinarima u Bratuncu rekao da je taj sukob evidentan i da ga svi ga vide, ali ćute, pa da čak ni mediji ne govore o tome.

– Te političke strukture u Ministarstvu, Sipi, OBA htjeli su da instrumentalizuju Sud i Tužilaštvo, da ga načine da budu egzekutor njihovih ideja i onoga šta oni hoće. Zato sada imaju sukob između tužioca, Tužilaštva i drugih institucija na nivou BiH – smatra Dodik.

On je istakao da su Tužilaštvo i Sud BiH vještački napravljeni, da nemaju ustavnu podlogu i da to za Republiku Srpsku nikad neće biti legitimno.

– Nasilje međunarodne zajednice nas nagoni da trpimo i taj Sud i Tužilaštvo. Čim bude prilika mi ćemo se toga otarasiti – rekao je Dodik i poručio: “Referendum će se desiti. Sve što se dešava u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH posljednjih godina ide u prilog tome”.

SRNA