Mještani Srba u Hrvatskoj poručili su da Autohtona hrvatska stranka prava /A-HSP/, koja je postavila šator na platou Spomenika ustanku u ovom mjestu, na taj način želi da uzurpira spomeničko mjesto i onemogući obilježavanje jubilarnih 75 godina od ustanka naroda Hrvatske.

Oni su u pismu predsjedniku Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, premijeru u tehničkom mandatu Tihomiru Oreškoviću, te ministrima Vlahi Orepiću i Zlatku Hasanbegoviću, naveli da je njihova teška svakodnevica i nemaština, dolaskom predstavnika A-HSP, dodatno otežana strahom i dozvoljenim zlostavljanjem.

Mještani Srba su odlučni da kraj obnovljenog Spomenika ustanku naroda Hrvatske ne smije biti mjesta mržnji i nasilju.

“Mi, Srbi iz Hrvatske i hrvatski antifašisti, zajedno sa našim prijateljima antifašistima iz BiH i Srbije, na ovom mjestu odajemo počast palima za život i slobodu. Pozivamo sve institucije i istaknute članove društva da nas zaštite i podrže u sjećanju na otpor, upravo profašističkom i pronacističkom ustaškom režimu”, navedeno je u pismu.

Oni su povodom odluke policije da u Srbu dozvoli podizanje šatora članova A-HSP-a, poručili da su izloženi konstantnim pritiscima, te da zastrašivanje i provociranje prolazi neometano.

“Neko želi da srpski narod u Srbu i sve druge mještane disciplinuje, utjera u četiri gola zida naših praznih kuća. Neodgovorni pojedinci, osokoljeni medijskim linčevima, političkom bahatošću, neskrivenim obožavanjem ustaških ideja, ukidanjem slobode govora i riječi, bez ikakvih posljedica nas provociraju i vrijeđaju”, navode nezadovoljni mještani.

Oni kažu da su nezaštićeni, kako od strane države i njenih institucija, tako i od strane medija.

Članovi A-HSP su uz dozvolu policije prije dva dana napravili kamp u centru Srba, mjestu s većinskim srpskim stanovništvom.

Prema navodima medija, njih desetak, na čelu sa predsjednikom Draženom Kelemincem, podigli su šator na platou Spomenika ustanku naroda Hrvatske, a kako navode na svojim stranicama, tamo namjeravaju da ostanu do 1. avgusta.

SRNA